BLOCS DE L’EDITOR
Què són els blocs?
Els blocs són seccions de contingut que podem afegir al nostre article
Cada vegada que inserim un text o una imatge en el nostre article, l’editor Gutenberg el converteix en un bloc, que permet donar-li format i manejar-lo de forma molt més senzilla.
Cada bloc és com una caixa que té la seua pròpia barra d’eines formada per les pròpies del bloc i les comunes a tots. En la part esquerra estan els botons de desplaçament que et permeten arrossegar i canviar la posició del bloc dins de l’article.
Tipus de blocs en Gutenberg
Els blocs es divideixen en categories segons el seu contingut o funció:
1. Blocs comuns
Són els més habituals, ens permeten afegir textos, imatges i contingut multimèdia.
2. Bloc de Paràgraf
Ens permeten inserir text i donar-li format. Podem canviar l’alineació del text, afegir negretes, cursives i ratllats i incloure enllaços.
Ajustos avançats: en les eines de la columna dreta trobarem ajustos com a grandària de font, capitalitzar i ajustos de color.
Permet canviar als següents blocs: Encapçalat, Llista, Cita, Preformatat i Vers.
3. Bloc de Llistes
Crea una llista numèrica o amb vinyetes per a estructurar millor el teu contingut. A més, es pot variar la sagnia, afegir negretes, cursives, ratllat i enllaços.
4. Bloc d’Encapçalat
Solament podem afegir un H1 (el del títol) però amb aquest bloc podem estructurar el nostre article amb diferents H2 i H3. Podem afegir-li negretes, cursives, enllaços i ratllats.
Ajustos avançats: nivell d’encapçalat (H1, H2, H3…) i alineament del text.
5. Bloc de Cita
Podem destacar la frase que preferim. Tenim les mateixes eines que el bloc de text. A més ens permet afegir la referència o autor de la cita.
6. Bloc d’Imatge
Podem afegir imatges pujant-les nosaltres mateixos, des de la biblioteca de mitjans o des d’un URL i modificar la seua alineació en el contingut.
7. Bloc de Galeria
Molt similar al bloc d’imatge, ens permet afegir diverses imatges alhora i estructurar-les en columnes.
8. Bloc de Coberta
És un bloc d’imatge o vídeo que ens permet afegir un text sobreescrit. Molt útil si volem fer una capçalera de pàgina o un destacat amb un toc de disseny. Ens permet alinear-ho i modificar l’estil del text.
TEXT SOBRE FONS
Ajustos avançats: color de superposició, opacitat i classe CSS addicional.
9. Bloc d’Arxiu
Funciona igual que el bloc d’imatge, però ens permet afegir qualsevol arxiu i crear un enllaç per a veure’l en l’explorador o descarregar-lo al nostre ordinador.
10. Bloc d’Àudio
Bloc similar als d’imatge i arxiu. Ens permet vincular un arxiu d’àudio que es podrà reproduir directament en la pàgina.
Ajustos avançats: reproducció automàtica, repetir, precàrrega i classe CSS addicional.
11. Bloc de Vídeo
Ens permet vincular un arxiu de vídeo que es podrà reproduir directament en l’article.
Els blocs enumerats en este post són només un exemple. Amb cada actualització de WordPress i amb alguns plugins incorporats, com GenerateBlocks, trobaràs en l’editor blocs cada vegada més funcionals i variats. Entra en l’editor i comprova’l!
Informació addicional en el següent post: