PRIMERS PASSOS AMB L’EDITOR DE WORDPRESS

PRIMERS PASSOS
17 de juny de 2024

Què és Gutenberg?

Gutenberg és l’editor de blocs de WordPress que ens permetrà maquetar i personalitzar els continguts dels nostres articles

La principal diferència de Gutenberg amb l’editor clàssic és la seua estructura de blocs. Amb un disseny simplificat aquest nou editor ens permet gestionar qualsevol text o arxiu de les nostres entrades mitjançant blocs.

Estructura de l’editor Gutenberg

Bloc Gutenberg
Estructura de l’editor de blocs

En la part central tenim el contingut o vista prèvia de l’entrada. Inicialment apareix un apartat per a inserir el títol i un altre per a afegir el text i altre contingut que anirà en el cos del nostre article.

A la dreta tenim l’apartat d’ajustos de document (categoria, etiquetes, imatge…) o de bloc, si tenim algun bloc seleccionat. Podem ocultar i mostrar aquest apartat prement sobre la icona de la roda dentada.

Al costat d’aquesta icona tenim també els botons de Vista Prèvia i Publicar.

En la part superior esquerra tenim una barra d’eines. La icona “+” ens permet inserir els diferents tipus de blocs. Mitjançant les fletxes podem desfer o refer els canvis realitzats. En la icona de la “i” podem veure les xifres de l’entrada. Finalment, la icona de les línies ens mostra un arbre amb els diferents blocs de l’article per a navegar-los ràpidament.

Primers passos

Per inserir un bloc tenim diverses opcions:

  • Des de la icona “+” situada a dalt a l’esquerra. Ací podem o bé buscar el bloc que necessitem en els menús desplegables o bé directament introduir el seu nom en el cercador.
Inserir nou bloc
  • Quan premem la tecla “Enter” en inserir un text en el contingut, automàticament es crea un nou bloc de text.
  • Prement sobre les icones “+” que apareixen en passar el ratolí sobre el contingut, automàticament es crea un nou bloc de text.
Inserir nou bloc

Una vegada inserit un bloc, en seleccionar-ho, apareixerà una barra amb les diferents eines per a aquest. La primera ens permet canviar el tipus de bloc per un altre similar. La resta són opcions per a variar el format, en funció del tipus de bloc.

Inserir nou bloc

En la part esquerra de la barra esquerre estan els botons de desplaçament que ens permetran moure el bloc pel contingut de la pàgina.

En tindre-ho seleccionat podrem veure també en el “Panell d’Ajustos” les opcions avançades que ens permet aquest bloc.

Principals blocs

Gutenberg posseïx nombrosos blocs, ací tens els més útils i habituals:

  • Paràgraf: des d’aquest bloc es pot afegir text i modificar les seues propietats bàsiques (alineats, negreta, cursiva) o afegir enllaços.
  • Encapçalat: solament es pot afegir un H1 (el del títol), però amb aquest bloc és possible estructurar l’entrada amb diferents H2, H3…
  • Imatge: permet afegir imatges, pujant-les des de la biblioteca de mèdia o des d’una URL.
  • Llista: crea una llista numèrica o amb vinyetes per a estructurar millor el contingut.
  • Cita: destaca la frase que preferisques del contingut.

Aquests són només alguns dels blocs més comuns, pots conéixer-los més detalladament en el següent post: Provem els blocs de Gutenberg WordPress Editor

Gutenberg posa a la nostra disposició molts altres blocs per a manejar els diferents continguts dels nostres articles. A més, cada bloc té els seus propis ajustos, es pot navegar per ells i revisar totes les seues opcions.