ÚS DE LES CATEGORIES

PRIMERS PASSOS
17 de juny de 2024

Com ens ajuden les categories en WordPress?

Les categories de WordPress ens permeten agrupar les entrades en grans grups per a poder gestionar o visualitzar tot el contingut relacionat amb aquesta categoria. Un lloc web pot tindre categoritzats diferents temes. Per exemple, assignatures, temàtiques d’assignatures, activitats escolars, etc…

La categorització del contingut és útil en molts aspectes:

  • Donar-li a l’usuari una experiència còmoda on li siga ràpid trobar informació sobre un tema.
  • Quan un usuari entra en un article i li agrada el seu contingut, pot continuar llegint sobre altres assumptes relacionats accedint als altres articles de la categoria.
  • El contingut estructurat de la nostra web pot ajudar al posicionament, ja que els robots d’indexat poden llegir i categoritzar el contingut de manera àgil.

Afegir una categoria

Des del menú de Categories, podem crear una categoria per a després associar qualsevol entrada a aquesta. Crear una categoria és simple; el formulari de creació ens explica què és cada cosa perquè no ens perdem.

crear categoria

Com es pot veure, WordPress explica tots els apartats. Fem èmfasi en el camp slug, que serà l’identificador de la categoria. És recomana que siga el més clar i senzill possible perquè els visitants entenguen quin contingut estarà adscrit a esta categoria.

Administrar categories

Des del menú de categories, podem editar, esborrar i actualitzar les categories. El llistat és idèntic a com es mostren les entrades o les pàgines de WordPress. Es mostra el seu nom amb les opcions d’Edició, Edició Ràpida, Esborrar o Veure..

Categoria per defecte

WordPress afig la categoria anomenada ‘Sense categoria’ per defecte, ja que totes les entrades s’afigen a aquesta categoria per a tindre un ordre, malgrat que l’usuari no utilitze les categories o s’afigen a aquesta categoria especial per a saber si existeix una entrada sense categoritzar.

Aquesta categoria es pot modificar, però no esborrar. Si no volem mostrar aquesta categoria als nostres visitants del blog, simplement hem d’assegurar-nos que cap entrada pertany a la categoria “Sense categoria”. Per a saber quantes entrades pertanyen a una categoria, n’hi ha prou amb mirar, en el llistat de categories, el número que es mostra a la dreta. Si fem clic sobre aquest número, es mostraran les entrades adscrites a aquesta categoria.

Llistat de categories amb nombre d’entrades adscrites a cada categoria.

Com categoritzar una entrada?

Es pot fer de dues formes: des de l’edició ràpida de cada post o bé editant l’article, des de la barra lateral d’utilitats. Recomanem la segona opció, ja que en l’edició ràpida no apareixen totes les possibilitats d’edició de les entrades.

Quan estem editant l’entrada o durant la creació d’aquesta, podem observar que hi ha un xicotet requadre on posa ‘Categories’. En ell, podrem observar totes les categories que tenim ja agregades, les més utilitzades o fins i tot crear categories noves si es necessita alguna en un moment específic. Òbviament, no podrem afegir tota la informació des d’aquest panell, però podem crear ràpidament una categoria perquè el nostre articule no quede sense categoritzar.

categoritzar article

En la imatge de dalt, podem veure les categories seleccionades per a l’entrada de blog que estem editant.