Instruccions càlcul mental
És molt important practicar el càlcul mental de manera rutinària cada dia.
Recomane com a mínim practicar-ho durant 15 minuts.
A continuació us deixem les pautes per desenvolupar les dinàmiques més adequades pels vostres xiquets i xiquetes:
- Al principi, és convenient comptar com una sèrie i escriure els resultats en un paper o quadern per familiaritzar-se amb els números. Per exemple, dilluns comptar de 1 en 1, dimarts de 3 en 3, dimecres de 2 en 2, dijous de 4 en 4 i divendres de 5 en 5. Separar els números per guionets o comes i controlar que adapten la seua mida a l’espai així com seguir la línia.
- Una vegada els xiquetes i les xiquetes ja tenen el contacte amb les matemàtiques i estan preparats, podem preguntar operacions aleatòries. Ací dividim 4 nivells que utilitzarem SEMPRE de forma progressiva:
- Nivell 1: Sumes fins el 10.
- Nivell 2: Sumes fins el 20.
- Nivell 3: Sumes i restes fins el 10.
- Nivell 4: Sumes i restes fins el 20.
- Per als més avançats, es pot optar per fer càlcul amb les desenes (10+20) o amb números amb desenes (100 + 200).
- Si tot això ja ho dominen, recomanem fer càlcul mental amb número amb desenes fins el 100, per exemple 15+34, ajudant als vostres fills i filles a identificar primer les unitats i sumar-les i després les desenes i fer el mateix. Es pot fer la mateixa activitat amb desenes que comporten una centena (Exemple: 64+51).
Exemple: 15 + 34.
Unitats: 5 + 4 = 9
Desenes: 1+ 3 = 4
Els jocs serviran per deixar de manera autònoma els vostres xiquets i xiquetes. És una forma de practicar més amena i SEMPRE s’ha d’utilitzar amb equilibri, és a dir, per complementar la finalitat de les activitats: la millora del càlcul mental. Per això és important treballar amb quadern la primera part i ja la segona una xicoteta estoneta amb l’ordinador, ja que funciona millor que als mòbils o a les tablets.