Proposta d’activitats d’educació física per a casa

Des de l’àrea d’educació física i seguint les indicacions de la Conselleria d’Educació, volem contribuir, davant la difícil situació en la qual ens trobem, a que el nostre alumnat mantinga un temps mínim de compromís motor al dia. Per la qual cosa, posem a a vostra disposició unes activitats a través tant dels tutors com de la web de centre que recordem que és https://portal.edu.gva.es/attiliobruschetti/. De les dos formes tingueu recursos TIC per recolzar les explicacions.

Es preten oferir un recull d’activitats i recursos per a fer en casa, contant amb les limitacions que ens puguem trobar, però aprofitant al màxim els recursos dels que disposem. Es tracta de suggerencies i idees d’activitats que ofereixen una gran flexibilitat i són susceptibles de ser modificades i adaptades segons considerem oportú. Les repeticions i durada de cada activitat dependran del criteri que considere el familiar amb el qual es troba l’alumne.

El seu objectiu és aconseguir un temps d’uns 40-45 minuts al dia en els que l’alumnat realitze una classe d’educació física en les seues cases, acompanyat per un familiar i aprofitant tots els recursos que tinguem a l’abast.

Les activitats estan classificades per cicles, no obstant això, tots els alumnes poden realitzar les de qualsevol cicle sempre que els resulten motivadores i del seu interés.

1r i 2n cicle

Podem fer cada dia alguna d’aquestes activitats que poden variar molt en quant a dificultat i temps d’execució, sempre segons el criteri de l’adult que es trobe amb l’alumne en el moment de fer-les.

- En aquestes edats els jocs amb música funcionen molt bé i hi ha una varietat molt gran. Aquestos són alguns:

  • Estàtues musicals: sona la música i ballem al seu ritme quan para hem de convertir-nos en una estatua del tema que triem (animals, oficis, dibuixos animats…)

  • Ens desplacem al ritme del pandero (pot ser d’un perol), ràpid, lent, combinant ritmes… i quan para ens hem d’amagar ràpidament, tornem a eixir quan torna a sonar.

  • Imitem ritmes: es toca un ritme en el pandero i quan s’acaba l’alumne el copia amb palmes.

  • Ballar al ritme de la música sobre una fulla de periòdic cada vegada més xicoteta.

- Jocs d’expressió corporal:

  • Representem animals sense emetre cap so que ha d’endevinar el nostre familiar.

  • L’espill: enfrontats alumnes i familiar, un imita tots els moviments de l’altre com si d’un espill es tractara.

  • Ens desplacem per l’espai del que disposem com si forem diferents coses (gegants, nanets, quasevol animal, quasevol mitjà de transport…)

  • L'esculptor: l’alumne ha de crear una figura amb el cos d’un familiar.

  • Llegir els llavis: l’alumne ha d’aconseguir que l’altre jugador endevine paraules o frases només amb el moviment del seus llavis sense emetre cap so.

  • Creació de sons: l’alumne crea un so amb el cos i l’altre jugador repeteix.

  • El més lleig: es posa la cara més lleja que es puga i l’altre imita.

  • Imitació de famosos: l’altre jugador tracta d’endivinar qui és.

- Jocs per treballar equilibri:

  • Ens desplacem transportant diferents objectes sobre qualsevol part del cos. Exemple: gots de plàstic sobre el cap, paper de WC sobre l’esquena mentres anem a gates…

  • Transportar pilota xicoteta entre els turmells, genolls, baix dels braços, coll… sense que caiga.

  • Caminar de diferents maneres: puntetes, talons, lateral del peu,…

  • Caminen i a la senyal es queden estàtics amb els contactes amb terra que s’indiquen. Exemple: Tres! Poden ser dos peus i una mà; Cinc! Poden ser tres dits i dos peus.

  • Posicions d’equilibri:

    • Pata coixa, portar un peu fins tocar el genoll sense perdre equilibri.

    • Seure tocant cul en terra i alçar-se sense tocar mans en terra.

    • Gitats cap per avall, aguantar sobre una mà i peu contrari i anar canviant.

    • En peu, portar un peu fins tocar genoll contrari sense perdre equilibri.

- Jocs populars amb xapes o botons:

  • Xapes: es dibuixa un recorregut a terra i s’estableix un ordre de tir. Cada jugador té una xapa. El primer li pega un colp a la xapa intentant que aquesta no quede fora del recorregut, desprès el segon i així tots. Si algun jugador se’n ix, ha de tornar a començar.

  • La pedra: cada alumne amb una xapa, es dibuixa a terra un cercle i es col∙loca dins un objecte (un pot per exemple). Els alumnes determinen un ordre i des de fora del cercle tiren a pegarli a l’objecte, si li peguen sumen 2 punts i si li peguen alguna xapa dels companys 1 punt. Una vegada tots tirats agafen les xapes, es canvien l’ordre i continuen sumant els punts que aconsegueixen.

  • L’orinal: un poal o cub a 3 metres de la línia dibuixada. Cada alumne té 3 xapes i ha d’intentar introduirles dins, la que cau dins val 5 punts. Si cap alumne no clava cap xapa dins, el que la deixa més prop de l’orinal guanya.

Una altra proposta d’un joc més elaborat és el que coneguem com “Joc de la Pluja”.

És tracta d’una adaptació del Joc de la Oca per als dies de pluja en que no podem eixir al pati. Molts dels alumnes ja han jugat alguna vegada i per tant coneixen el joc.

S’han de fabricar un taulell amb caselles com el que apareix en l’imatge. Han de deixar algunes caselles en blanc i en la resta escriure Sorpresa, Endevina o Prova aleatòriament. També es necessita un dau.

Poden jugar els jugadors que es vullga, cada vegada tira el dau un jugador i avança pel taulell fent el que pose en la casella que caiga. Segons on caiga li toca fer una cosa diferent.

Guanya el primer jugador que arriba al 30.

En algunes proves es necessita que altre jugador al que no li toca participe.

Segons el que pose en la casella en la que caus quan tires el dau has de fer el següent:

  • En blanc: te quedes ahí i passa el torn al següent.

  • Sorpresa: agafes una targeta d’aquestes i fas el que posa.

  • Endevina: has de repreentar l’esport o l’ofici que pose en la targeta que agafes.

  • Prova: has de superar la prova que te toque de les targetes de prova. Si superes et quedes en la casella on has caigut, si no, tornes arrere on te trobaves abans.

 

I les targetes que s’han de elaborar per agafar si caiguem en la seua casella són les següents:

  • Sorpresa: són targetes on pot aparèixer: Avança 1 casella-Avança 2 caselles-Avança 3 caselles-Retrocedeix 1 casella-Retrocedeix 2 caselles-Retrocedeix 3 caselles

  • Endevina: hi ha escrit un esport o un ofici i l'alumne a què li ha tocat ha de representar-lo mitjançant el gestos, sense parlar ni articular so i la resta ha d'endevinar de què es tracta dins del temps establert.

  • Prova: hi ha escrites proves molt variades que ha de realitzar l'alumne al que li ha tocat. Aquestes proves són:

    • Pedra, paper i tisores: contra l’altre jugador.

    • Pares i nones: igual que l'anterior.

    • Dibuix:dibuixa quasevol cosa en un paper i l’altre ha d’endevinar de que es tracta.

    • Dibuix invisible: igual que l'anterior però el dibuix es fa a l'aire amb el dit índex.

    • Prohibida pronunciar: tractar que l’altre endevine una paraula però sense poder dir alguna de les vocals durant tota l’explicació.

    • ¿Què s’ha canviat de lloc ?: es col.loquen sis objectes diferent un al costat de l’altre. L'alumne a què li ha tocat aquesta prova té 20 segons per memoritzar els objectes i després es gira. En aquest moment l’altre jugador canvia un objecte per un altre i l'alumne girat torna a mirar per endevinar quins dos objectes s'han canviat.El flamenc: mantindre l’equilibri sobre una cama sense caure al menys 10 segons.

En definitiva, es tracta d’un joc per a tota la familia que resulta més diverti quan més gent participa. Només necessitem cartolina o paper i dedicar un poc de temps a construir el nostre propi material (taulell, targetes…) que podem pintar i decorar al nostre gust amb la qual cosa també estarem treballant de forma interdisciplinar amb l’àrea d’Educació Artística.

Esperem que ho passeu bé.

Tercer cicle

Activitats d’expressió corporal:

- S’elaboren targetes amb diferents situacions escrites i l’alumne va alçant cada vegada d’una temàtica diferent i ha de representar amb gestos i moviments la que li toca sense emetre cap so.

  • Representar objecte-animal-sentiment-ofici-esport

  • Representar pel.lícula-cançó-anunci de tv-dibuixos-llibre

  • Representar accions-situacions-tret físic-personatge famós-país.

Activitats de flexibilitat:

- Realitzar els següents estiraments mantinguent la posició que s’indica en la imatge. (Tots els coneixen els alumnes perque els hem realitzat a classe). Si tinguem accés a internet ens pot servir d’ajuda el següent video:

estiraments

Exercicis de movilitat articular:

Podem ajudar-se del següent video

movilitat articular

Exercicis d’activació:

Activitats de malabars:

- Amb un roll de paper de WC podem fer els següents exercicis amb una progressió en la seua difcultat.

  1. Llançar i rebre amb la mateixa

  2. Canvis d’una mà a l’altra.

  3. Diferents llançaments: per baix de les cames, per darrere de l’esquena…

  4. Canvis d’agarre: agafar el roll per dalt i canvi a agafar per baix.

  5. Un roll en cada mà i canviar a l’altra mà a la vegada.

  6. Creuar un roll en cada mà llançant amb més altura que en l’exercici anterior.

  7. Rodar dos rolls amb només una mà llançant-los alternativament.

  8. Malabars amb tres rolls.

Activitats de relaxació:

- "El minut": els alumnes de peu en cercle amb ulls tancats, al senyal del professor han de tenir mentalment 1 minut, quan pensin que ha transcorregut el temps, se sentin i obren els ulls.

- Escriure en la esquena del familiar i endivinar quina paraula o dibuix és.

- Fer massatges als nostres familiars en esquena, cames, braços.

ESCACS

Els escacs són una altra activitat molt adequada per a fer en casa. Portem alguns cursos treballant aquest projecte al centre per la qual cosa l’alumnat té coneixements suficients per poder jugar una partida.

Són varies les propostes que puguem realitzar:

  • Jugar amb algun familiar si tinguem taulell i peces.

  • Crear a casa el nostre propi taulell i peces seguint les següents indicacions:

1. Construeix la base

Agafa un quadrat de fusta prima o de cartró resistent d'uns 28 centímetres de costat.

Per confeccionar les caselles necessitaràs un full de paper de mida DIN A4.

Dibuixa en el full un quadrat de 28 centímetres de costat; divideix cada costat en 8 parts iguals, prolonga les línies fins a arribar a l'altre costat de l'quadrat. D'aquesta manera construiràs les caselles de l'tauler d'escacs.

2. Configura el tauler

Pren un retolador negre i pinta els quadrats alternativament, retalla el quadrat quan acabes.

Aconsegueix un folre transparent per a llibres i talla un quadrat que sia uns centímetres més gran que el quadrat del tauler.

Posa el folre amb cura i enganxa'l sobre la cara del davant del full amb caselles, intenta evitar que es formin arrugues.

3. Folra

Presa de nou la base de cartró i aplica cola de barra en una de les cares, col·loca el tauler sobre el cartró amb cura i assegura't que quedi ben enganxat.

Fes alguns talls en els cantons de l'folre transparent, dóna-li la volta a l'cartró i enganxa els sobrants de l'folre per la part posterior.

4. Crea les figures

Utilitza botons blancs i negres; seran necessari 16 botons de cada color.

Mesura el radi de la part interior dels botons, pren un compàs i amb aquestes mesures traça 16 cercles en una cartolina.

A l'interior dels cercles hauràs de dibuixar o descriure les diferents figures de els escacs. Repeteix el procés per tenir les figures dels dos colors.

Retalla els cercles i enganxa'ls sobre els botons.