El dia 8 d'octubre celebrarem la commemoració el 9 d’octubre, diada del poble valencià. El 2n Correllengua escolar a Xàtiva, simbolitzat per la Flama com a símbol que la nostra llengua, el valencià, té vida. El 9 d’octubre de l’any 1238 el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València, podem dir que des d’aleshores va nàixer el poble valencià.
Aquest acte està organitzat per totes les escoles de Xàtiva, amb la participació de més de 800 alumnes des de 4 anys fins als 11 anys. Cada escola des del seu centre parteix en cercavila, trobant-se amb altres escoles i sempre estan acompanyades de tabal i dolçaina. Totes les cercaviles es van trobar a l'Albereda Jaume I, davant de l'Ajuntament.
Aquest any hem triat la cançó "Somriures" del grup El Diluvi, durant els darreres dies s'ha estat escoltant a les escoles. Hem contat amb la participació de la Muixeranga de Xàtiva i la Batucada del Pla de la Mezquita. Des de l'Ajuntament es van lliurar el premis literaris escolars Rei Jaume I alumnes de les diferents escoles van llegir de forma compartida el manisfest del 9 d'octubre 2019 escolar, adjuntem un resum.
Manifest:
Hui ens reunim ací per commemorar el 9 d’octubre, diada del poble valencià. Un 9 d’octubre de l’any 1238 el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València, podem dir que des d’aleshores va nàixer el poble valencià. Aquest acte té l'objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, doncs és un llegat dels nostres avantpassats, que ens identifica com a poble.
Ens permet pensar en un futur amb actituds positives i respectuoses entre les persones que han nascut ací i les que arriben de fora.
La terra que habiten i el medi ambient que ens envolta constitueixen un llegat que hem de cuidar i mantenir per a nosaltres, que sóm el present i el futur d'aquesta societat.
Les xiquetes i xiquets són els hereus els nostre patrimoni lingüístic, cultural i territorial, els qual he, de preservar-los, evitar que es degraden i millorar-los per fer un país més saludable, habitable i respetuós amb la cultura, llengua i medi ambient. Hem de viure en una societat on cal conviure amb altres cultures i llengües, el que ens permet enriquir-nos com a ciutadanes i ciutadans.