Visita a l’església del poble

El passat dijous l’alumnat de 4t de Primària va fer una visita a l’església del poble. Les dues classes van haver de preparar individualment per a fer de guies durant la visita.

L’objectiu d’aquesta activitat era conèixer de més a prop l’esglèsia, construcció, època, característiques, conservació…anècdotes…

Ací teniu un xicotet resum del qual es va dir. Va estar molt curiós.

ESGLÉSIA DE LA SANTA CREU DE LLOMBAI
L’actual església de la Santa Creu de Llombai, així com el convent van ser una donació de Francesc de Borja, primer marqués de Llombai, en memòria del seu matrimoni amb Leonor de Castro. Matrimoni que va ser acordat pel rei Carles I d’Espanya i la reina Isabel.

Francesc de Borja es va fer càrrec de la construcció d’un convent, i posteriorment, d’una església.

L’església té dos estils: estil gòtic valencià amb arcs apuntats i estil renaixentista amb arcs redons. Té una sola nau amb coberta de bòveda, l’altar major i huit capelles laterals, amb un cor alt molt espaiós. Durant el segle XVII va ser decorada a l’estil barroc a base d’esgrafiats en grisalla amb decoració més carregada en els arcs que donen pas a les capelles laterals.
A l’altar major podem veure a: Sant Francesc de Borja (amb una calavera a la mà), l’escut dels Borja, una gran creu que sobreïx (perquè és l’església de la Santa Creu).

L’any 2010 es va procedir a la restauració de la cúpula de la Capella de la Comunió, reposant les teules blaves i col·locant la creu que s’havia retirat al voltant de 1940.

També es va restaurar l’interior del cor i les 3 campanes de la torre campanar.

Actualment és un Monument BIC, bé d’interés cultural.