L’escola CEIP JOSE Mª BOQUERA OLIVER es troba situada a la ciutat de Carcaixent, a la comarca de la Ribera Alta, més concretament al barri de Quatre Camins, al carrer Sebastián Hernández. Actualment, Carcaixent compta amb un cens de població de 20520 habitants (any 2016 – Font: INE).
El terme municipal es situa entre el riu Xúquer, la Vall d’Aigües Vives i les Muntanyes del Convent. Pel que fa a l’orografia, cal dir que és regada pel riu Xúquer i pels seus afluents Magre, Verd i Barxeta, i també per la Reial Sèquia de Carcaixent. El terme és majorment pla, i s’estén per la unitat geogràfica que forma la vall del Xúquer, que es transforma a partir de la ciutat cap a l’est, en un terreny muntanyós amb la serra de Corbera i la de les Agulles.
Pel que fa a l’agricultura i economia, va ser fonamental la introducció del taronger al 1781, que va revolucionar l’agricultura i va marcar la seva posterior evolució. Carcaixent per tant, es convertí en eixe moment, en el bressol de la taronja.
Carcaixent, compta amb un extens i ric patrimoni cultural i monumental, amb edificis tant emblemàtics, com ara: Palau de la Marquesa de Montortal, l’Ermita de Sant Roc, Convent d’Aigües Vives, Magatzem de Ribera o el Mercat, entre altres.
El CEIP Jose Mª Boquera Oliver, és un centre educatiu públic, depenent de la Conselleria de Educació, Investigació, Cultura i Esport, de la Generalitat Valenciana, i al llarg dels prop de 45 anys que porta en funcionament, aquesta escola ha passat per diferents moments i transformacions, que han estat molt significatives. El Centre és un dels 7 centres d’Educació Infantil i Primària existents a la localitat i fou construït l’any 1.974.
Per últim, cal destacar que el CEIP JOSE Mª BOQUERA OLIVER, va realitzar al Febrer del 2017 una enquesta sobre l’ús social i familiar del valència, el castellà i l’anglès. D’aquesta enquesta, s’extragueren els següents resultats:
– Llengua de relació familiar:
Valencià 44,05 %, castellà 8,33 %, ambdues 46,42 % i anglès 2,38 %.
– Llengua utilitzada a les activitats fora del centre:
Valencià 83,72 %, castellà 37,21 % i anglès 8,14 %