Servidor-i-client-1290x960-(blau)

 

Què és LliureX?

LliureX és un sistema operatiu com ho són Microsoft Windows, Apple Mac OSX o Google Android. Com a tal, s'encarrega de gestionar els recursos físics de l'ordinador i de proveir de serveis bàsics els programes d'aplicació (que permeten realitzar tasques útils amb l'ordinador). Es denomina distribució al conjunt que forma el sistema operatiu i una selecció concreta d'aplicacions (programes d'aplicació). Més concretament, LliureX és una distribució educativa que està basada en Ubuntu i Debian.

És LliureX programari lliure?

A diferència de Microsoft Windows o Apple Mac OSX, LliureX és programari lliure, ja que fomenta la col·laboració, la compartició de coneixements (bé comú) i l'autonomia dels seus usuaris.

Quins avantatges ofereix LliureX?

El primer gran avantatge ja l'hem comentat, i és el fet que és programari lliure. D'aquest en deriven altres com són: baix cost d'adquisició (en el nostre cas, nul), innovació tecnològica (incorpora les últimes novetats), independència del proveïdor (som nosaltres mateixos), escrutini públic (qualsevol pot veure el codi font), adaptació del programari (a les necessitats demanades) i localització d'idiomes (per a tindre el sistema en valencià i castellà, entre altres). Pots obtindre més informació en l'apartat Per què és lliure?.

Es pot provar abans d'instal·lar?

Clar que sí. Es pot crear un USB d'arrancada de LliureX, de manera que no siga necessari tocar el disc dur. En el cas que us haja agradat i us decidiu, teniu la possibilitat d'instal·lar-lo des de l'USB.