Participa

Molta gent vol involucrar-se en el programari lliure però no sap per on començar. Hi ha diverses maneres d'ajudar, fins i tot, encara que no confieu en les vostres capacitats tècniques.

El programari lliure ha canviat la informàtica i el món, i a molts us agradaria contribuir-hi. Desafortunadament moltes persones imaginen que això és molt difícil i complicat. Les raons principals per les quals pensen que no ho poden fer són les següents:

  • "No sóc molt bo en programació."
  • "No puc dedicar-li molt de temps."
  • "No sé en quin projecte treballar."

Hi ha tres conceptes principals que cal recordar quan busqueu oportunitats per a contribuir-hi:

  • Els projectes necessiten persones col·laboradores, amb qualsevol tipus d'habilitat i nivell d'experiència.
  • La més xicoteta de les contribucions encara és més que res.
  • El millor projecte en què començar a treballar és aquell que ja useu.

La idea més nociva que tenen les persones principiants és que per a contribuir al programari lliure s'ha de ser una espècie de geni de la programació. Açò no és cert. Certament, hi ha algunes persones en el món del programari lliure que són vistes com a estreles del rock i poden ser efectivament genis de la programació. No obstant això, la immensa majoria no ho som. Simplement som persones que fem faena. A vegades fem poca, a vegades fem molta. A vegades és programació i a vegades no.

 

Comença escoltant

Tot al programari lliure involucra altres persones. Si busqueu unir-vos a un equip això implica conéixer la comunitat i com funciona. Arribar a un projecte i dir «Hola, açò és el que pense que hauria de fer aquest projecte» no és rebut de forma positiva.  Alguns projectes poden acceptar aqueix tipus d'aproximació però, si el projecte ja porta algun temps, les possibilitats que s'accepte tal actitud són escasses.Escoltar és la millor manera de conéixer el que un projecte necessita.

 

Treballa amb el codi

Un programador o programadora amb qualsevol nivell d'experiència pot ajudar amb el codi del projecte. No penses que has de ser un geni del codi per a fer autèntiques contribucions a LliureX.

Si ja fas les teues pròpies correccions, comentaris de codi, proves i/o pegats, pots fer-nos-els arribar per diferents mitjans.  Ara mateix tens accessible tot el nostre codi des del nostre TRAC.

En uns mesos crearem un web amb informació sobre programació perquè siga molt més fàcil per a les persones amb ​coneixements de programació i d'administració de sistemes aportar els seus canvis i propostes. Si sou professor o professora de cicles formatius de l'especialitat d'informàtica i voleu col·laborar (vós i/o el vostre alumnat) amb el projecte poseu't en contacte amb nosaltres.

 

Treballeu amb la documentació

Tant si detecteu fallades de redacció, exemples desactualitzats, errates, etc. com si teniu idees, propostes o documents per a incorporar al LliureX, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Actualment, estem en fase de preparació d'un canal de videoguies de LliureX, disponibles des de diferents llocs d'Internet (Vimeo, Mestreacasa, etc.). Si teniu alguna videoguia sobre LliureX que puga interessar altres persones, estarem encantats de col·laborar-hi.

Treballeu amb la comunitat

El codi és només una part del programari lliure. La comunitat és la que fa que el programari lliure funcione. Algunes de les maneres en què podeu ajudar a construir la comunitat de LliureX són les següents:

  • Contestar preguntes: la millor manera d'ajudar a construir la comunitat és ajudant els altres. Respondre a una pregunta, especialment a algú que comença. Tant en els fòrums com en qualsevol altre mitjà (blocs, llistes de correu, etc.)
  • Escriure un blog: si teniu un blog podeu escriure sobre els vostres avanços i experiències amb LliureX. Si voleu podem incloure-vos en el planeta de LliureX on agreguem cada vegada més blogs.
  • Difondre LliureX: per les xarxes socials (Twitter, Facebook...), entre les vostres amistats, companys i companyes, etc.

 

Podeu contactar amb nosaltres  per a qualsevol suggeriment.