Disponible Lliurex 23

LliureX 23 ja està disponible de manera generalitzada, i presenta importants avanços per a la informàtica educativa.

Les característiques generals d’aquesta versió de LliureX són les següents:

  • Basada en l’última versió LTS d’Ubuntu (22.04), amb la qual s’ofereix la garantia d’obtenir actualitzacions i pedaços de seguretat fins a abril de 2027.
  • Escriptori amb l’última versió de KDE Plasma (5.27), un entorn agradable i fàcil d’usar, que s’adapta a les necessitats de cada persona.
  • Inclou la versió 7.5.6 del paquet d’ofimàtica LibreOffice, amb el processador de textos (Writer), el full de càlcul (Calc), l’editor de presentacions (Impress), l’aplicació de dibuix i diagrames de flux (Draw), la base de dades (Base) i l’edició de fórmules matemàtiques (Math).

A més, s’han actualitzat les aplicacions pròpies de LliureX:

  • LliureX OneDrive. Accedeix des del teu dispositiu informàtic al teu espai personal d’emmagatzematge al núvol.
  • LliureX BellScheduler. Programa les alarmes que marquen els moments d’inici de classe, descans, sortida… amb el so que hages associat a cada alarma.
  • LliureX Up. Actualitza el teu dispositiu informàtic amb les últimes versions de les aplicacions.
  • LliureX CDC Control. Inicia la sessió al teu dispositiu informàtic amb la teua Identitat Digital.
  • LliureX Wi-Fi GVA Control. Connecta el teu dispositiu informàtic de manera inalàmbrica a les xarxes Wi-Fi dels projectes Escoles Connectades i WifIES de la GVA.

També s’han afegit noves aplicacions, per a tenir-les disponibles des del Zero-Center:

  • KeePass. Un gestor de contrasenyes per al navegador Web, que et permet protegir de manera segura les diferents contrasenyes que necessites en el teu dia a dia.
  • Tracker. Una aplicació de física per a l’anàlisi i modelat de vídeo.
  • Suport per a la placa de desenvolupament WemosD1R32.
  • Millores en el suport de pissarres interactives digitals Promethean.

I durant els pròxims mesos, us anirem informant de moltes altres novetats.

Fes clic ací per a descarregar LliureX 23.

Us donem la benvinguda a LliureX!

Primers passos en el nou entorn de LliureX 19

Una vegada t'instal·les LliureX 19 el primer que podràs observar és un canvi a l'entorn d'escriptori ja que ara s'utilitza KDE, un escriptori més modern i funcional que t'ajudarà amb les teues tasques diàries.

Però com qualsevol canvi implica una adaptació i al següent article de la wiki t'ajudarem en eixos primers passos al nou entorn per a que el deixes al teu gust tant a la configuració més moderna amb menú dalt i barra baix com si t'agrada més la distribució clàssica amb el menú baix.

L'article complet el pots llegir fent clic ací.

Nova versió de LliureX 19

Es publica la nova versió de LliureX 19 amb les següents novetats més destacades:

  • Model d'aula Lite: podeu compartir sols una carpeta en el servidor si la xarxa va lenta.
  • Possibilitat d'establir quotes de disc per als usuaris.
  • Nou entorn d'escriptori que funciona amb KDE.
  • Possibilitat de triar on col·locar la barra de tasques (dalt o baix).
  • Noves categories als menús millor adaptades a l'ús actual de les aplicacions:
    • Laboratori
    • Pensament computacional
  • Noves aplicacions per facilitar les tasques més comunes:
    • First Aid Kit: aplicació per sol·lucionar els problemes més freqüents.
    • Repoman: aplicació per modificar els repositoris del sistema.
  • Moltes altres novetats que anireu descobrint

Lliurex ha rebut el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l’educació.

El projecte LliureX de la Generalitat ha rebut el premi Open Awards 2019 per la seua contribució a la innovació tecnològica oberta en el camp de l’Educació.

Els Open Awards són els premis que entrega cada any l’organització d’OpenExpo Europe, la fira internacional de ‘open source’ (codi obert) i programari lliure, que se celebra estos dies a Madrid. La cita és el major esdeveniment empresarial d’Europa dedicat a ‘Open World Economy’ o economia mundial oberta, la qual cosa engloba tant innovació tecnològica oberta com a dades oberts aplicats a tots els sectors de l’economia.

L’organització ha fet entrega de la Menció d’Honor en la categoria de ‘Open Source in Education / Social Services’ al responsable del projecte LliureX, David Montalvá, de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) , per la seua aportació en el camp de l’Educació.

Els Open Awards 2019 reconeixen i recompensen les iniciatives de l’últim any en innovació tecnològica oberta i a les persones que han exercit un paper important en el sector, per la seua participació i compromís.

LliureX, referent mundial en programari lliure per a Educació

LliureX és una distribució GNU / Linux de descàrrega gratuïta (lliurex.net) , disponible en valencià i castellà. En 2005 la Generalitat va començar a implantar la primera versió de LliureX en els centres escolars, la qual cosa implicava no sols canviar el sistema operatiu en els centres sinó també la incorporació de noves ferramentes TIC en el procés d’aprenentatge.

LliureX oferix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 450 aplicacions i recursos, com la suite ofimàtica LibreOffice i altres aplicacions d’ús en les aules i en l’entorn privat, ja siguen de programació, edició audiovisual i pàgines web, ensenyança d’idiomes, etc.

Actualment, la distribució lliure de la Generalitat està instal·lada en més de 120.000 ordinadors del sistema educatiu, en tots els centres educatius públics valencians, i s’ha convertit en referent mundial de les distribucions educatives basades en ‘software’ lliure.

El responsable del projecte a la DGTIC ha destacat que “Tot i que l’arrancada va ser dura i no exempta de problemes, amb els anys s’ha demostrat que és una aposta vàlida i completament fiable, que permet portar les bondats del programari lliure, és a dir compartir, col·laborar i millorar, a les aules valencianas”

Montalvá ha explicat que “LliureX és un referent mundial tant pels recursos dedicats com per les funcionalitats i servicis que oferix als docents, la qual cosa s’ha reafirmat amb la versió de 2017, que ens va permetre avançar un pas més amb la implantació del model de centre”.

El model de centre “ens ha permés traure LliureX del seu únic entorn d’ús, que era l’aula d’informàtica, i estendre-ho a tots els espais dels col·legis i instituts, la qual cosa motiva el seu ús més generalitzat i facilita als professors accedir als treballs dels seus alumnes des del seu departament, sala de professors o biblioteca, per a avançar correccions i preparar materials, independentment d’on s’encuentren”, ha afegit Montalvá.

LliureX centralitza, amb este model, tota la informàtica del centre en els servidors LliureX i facilita la gestió remota de les incidències, la qual cosa millora enormement el manteniment dels equips informàtics, ja que reduïx els desplaçaments i el temps de resposta en l’assistència tècnica als centres. Esta versió compta ja amb més de 28.000 descàrregues, especialment des d’Espanya, Estats Units i altres països del centre i sud d’Amèrica. El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Pedro Pernías, ha explicat que “la versió ha rebut molt respatler dels usuaris i la comunitat del programari lliure i va motivar la nostra presència en l’últim congrés europeu d’Ubuntu que es va celebrar en Gijón”.

Segons Pernías, “LliureX és el millor exemple que l’aposta pública valenciana pel ‘software’ lliure pot millorar la vida de les persones. Gràcies a este projecte, podem reduir la bretxa digital, ja que els usuaris amb menys recursos poden accedir a programari de qualitat de manera gratuïta i, a més, allargar la vida útil dels seus equips informàtics i continuar usant ordinadors que amb programari privatiu ja haurien quedat inservibles”.

A més, Pernías ha avançat que la nova versió, LliureX 19, està a punt d’eixir a la llum, la qual cosa esperem que ocórrega al llarg del pròxim mes de julio. La nova versió inclourà moltes novetats entre les que destaca una renovació del disseny i algunes funcionalitats i aplicacions molt demandades, com la gestió de quotes d’espai en disc i noves configuracions d’escriptori.”

Font :DGTIV GVA

Actualització LliureX 22.12.18

LliureX està en continu desenvolupament i com a distribució viva arriba amb una nova actualització, que no solament resol els problemes de seguretat, sinó que inclou noves versions d’aplicacions amb característiques molt interessants així com nous desenvolupaments que facilitaran l’ús diari

 

Actualitzacions:

 

 

  • Firefox 64, inclou la possibilitat de seleccionar diverses pestanyes al mateix temps per a moure-les, recarregar-les, silenciar-les, tancar-les o fixar-les. A més,si escrivim en la barra de tasques about:performance, veurem un administrador de tasques que ens indica quines s’estan executant i el seu impacte energètic, i inclou un sistema amb el qual el navegador ens recomanarà unes extensions per a millorar la nostra experiència, segons els nostres hàbits d’ús. D’altra banda s’ha millorat el rendiment en Linux.

Firefox 64.0

 

  • Export Web Sites, nova actualització que millora la usabilitat. Fins ara si generàvem un PMB, Moodle, o activitats de jclic web dins d’una aula, només eren accessibles dins d’aqueixa aula. Amb aquesta nova aplicació inclosa en el Zero-Center podem exportar els llocs web que hem generat a la xarxa externa, fent aquest servei accessible des d’una altra aula. És a dir, si tenim un servidor amb una IP externa 172.20.8.7 i fem exportable el seu moodle podem invocar-lo des de qualsevol lloc del centre, tan sols necessitarem escriure en el navegador http://172.20.8.7/moodle; ara el moodleno és sols d’una aula sinó que en podem tindre un de centre.
Export Web Sites

 

  • OpenShot 2.4.3, inclou una important correcció d’errors i unes millores molt interessants entre les quals destaquen:
    • Les màscares i les transicions, que ara es poden modificar en qualsevol moment i poden utilitzar una imatge o un vídeo. S’utilitza l’escala de grisos de cada quadre i el converteix en una màscara, i es pot usar per a crear efectes realment sorprenents.
    • Les millores de subprocessos, que ajuden a evitar els col·lapses (màscares i transicions incloses) i a millorar el rendiment en molts sistemes.
    •  Un botó Guarda marco per a guardar ràpidament el marc de vista prèvia actual.
    •  Gran millora de les traduccions d’idiomes.

 

Openshot 243

 

  • LliureX-Apt, aquesta aplicació facilita la gestió dels repositoris i permet d’aquesta manera instal·lar més paquets que no estan en els repositoris de Lliurex.
Lliurex Apt

 

  • Language-pack-lliurex-valencian, s’han afegit noves traduccions al Valencià sobre les aplicacions d’Imagination i Solfege.

 

  • LliureX Store, s’ha treballat sobre la indexació de les aplicacions, i s’ha obtingut d’aquesta manera una major fluïdesa i  gestió de paquets de snap.
Lliurex Store

 

 

  • Zero-Center, després de les últimes millores en categorització i filtre de cerca, ara disposa d’un disseny més actual i funcional.
Zero Center

 

  • LliureX Perfil Reset, ara, a més de restaurar l’aspecte de l’escriptori en la seua configuració inicial, també es podrà restaurar la barra inferior d’aplicacions.

 

  • PMB, ara, després de realitzar una importació d’una còpia de seguretat, es realitzarà una indexació de la base de dades de forma automàtica. La tasca costarà un poc més de temps però quan finalitze ja tindrem disponible la cerca de qualsevol llibre.
Pmb

 

 

  • Bell Sheduler, el nostre gestor d’alarmes afig noves funcionalitats, una d’elles és la possibilitat d’afegir un llistat d’adreces web de youtube perquè de manera aleatòria es reproduïsquen i permeten seleccionar un fragment concret del vídeo.
Bell Scheduler

 

 

  • LliureX Remote Installer, fins ara la publicació de paquets DEB o scripts dins del Remote-Installer havia de realitzar-se sobre fitxers emmagatzemats  en el  servidor. En aquesta actualització açò jano és necessari  i es poden publicar aquests fitxers des de qualsevol equip.
Remote Installer

 

  • Zero-server-Wizard, se soluciona un problema amb els caràcters en blanc a l’hora d’introduir la contrasenya dels usuaris en iniciar la sessió.

 

  • Lightdm-gtk-greeter, ara no estan les opcions d’accessibilitat habilitades per defecte ja que causaven problemes de funcionament. En qualsevol moment es poden habilitar si fora necessari.
Greeter2

 

Novetats:

 

  • Appinfo, en moltes ocasions és complicat saber quina versió tenim d’una aplicació, des de quin repositori s’han instal·lat, o a quin hi estan disponibles. Ara Appinfo, indicant el paquet que estem buscant, ens donarà tota la informació rellevant.
Appinfo

 

  • Panel Design Manager, aquesta aplicació ha estat mol demandada en el fòrum de Lliurex. Ara d’una manera senzilla, podrem replicar l’aspecte del nostre panell de l’escriptori sobre la resta d’usuaris de ‘aula, amb o sense Plank (el llançador inferior d’aplicacions). Açò permet adaptar l’escriptori dels ordinadors de l’aula d’informàtica a les necessitats de ‘alumnat.
Panel Design

 

  • LliureX Mate Keybindings, s’afigen funcions a l’entorn d’escriptori Mate com la de capturar pantalla prement el botó d’imprimir pantalla, o bé podrem seleccionar una àrea en particular amb la combinació de tecles, Maj.+Imprimir_Pantalla.

 

  • Posterazor, a través del fòrum ens arriben les peticions dels usuaris i l’equip de Lliurex sempre intenta donar solució a cada una d’elles d’una manera eficaç. Aquesta vegada destaca  l’aplicació “posterazor”, que ens permet la impressió de pòsters o murals mitjançant la divisió d’aquests en porcions de A4, i permet que els centres en generen amb els mitjans que posseïsquen al seu abast. L’aplicació està disponible en el menú principal de LliureX.
Posterazor

 

  • LliureX Classroom Assembly (Asamblea), des de LliureX, desitjàvem posar a disposició de tots els centres una aplicació en la qual s’ha invertit molt de temps i dedicació.  Hem pretés, que els més menuts, puguen ser també protagonistes i que interactuen amb les noves tecnologies, i perquè açò siga possible, s’ha generat una aplicació, que facilita l’assemblea diària i la fa molt més amena. La instal·lació d’aquesta aplicacióno és de base, ja que no tots els centres i aules tindran aquesta necessitat.  Així que per a facilitar la seua instal·lació hem generat un zomand(botó d’instal·lació dins del zero-center), que ens assistirà en el procés, i generarà una entrada en el menú principal de LliureX. La configuració posseeix múltiples opcions  i recomanem que abans d’usar-les  visiteu el seu web. (per a navegar per les diferents finestres utilitzeu les fletxes amunt i  avall) També podeu visitar http://www.elracotic.net/ per a més informació.
Asamblea

 

  • Autofirma, cada dia es fa més necessària alguna aplicació per a poder signar documents de manera digital, amb la utilització del vostre certificat digital. Diverses són les opcions del mercat disponibles, motiu pel qual hem inclòs una de les més importants. La seua instal·lació és senzilla, mitjançant un bàner en el zero-center, per a afegir un accés directe al menú principal de LliureX.
Autofirma

 

  • Freecad,  la inclusió d’aquesta eina de disseny assistit per ordinador en tres dimensions era altra de las necessitats dels centres. Enginyeria assistida per ordinador, per al disseny d’elements mecànics i l’assistència en enginyeria mecànica. Per defecte no està instal·lada de sèrie, i serà una vegada més a través d’un zomand, com podrem instal·lar-la en el nostre entorn.
    Freecad

 

  • Controladors de la pissarra Smart, per a evitar errors en la instal·lació dels controladors (drivers) hem creat un instal·lador que facilitarà el treball i evitarà futurs errors per desconeixement. S’ha creat el paquet zero-lliurex-smart que amb un bàner en el Zero-center instal·larà de manera senzilla el dispositiu.
Smart

 

 

  • Suport per a l’entrada en caràcters asiàtics, mitjançant un bàner en el zero-center afegirem el suport per a aquest tipus de llengües, a continuació haurem de reiniciar la màquina, per a després,  des de la barra de tasques poder configurar el nou idioma que es desitja utilitzar.
Language Support

 

 

La nova actualització ja està disponible i des de l’equip de LliureX recomanem la seua instal·lació.

A més, teniu a la vostra disposició el nostre fòrum oficial http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/forums/message_boards per a ajudar-vos a resoldre els problemes diaris, o bé per a rebre les vostre peticions i suggeriments.

 

València a 22 de desembre de 2018.