El Projecte d’Innovació i Inclusió Educativa (PIIE), impulsat per la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, és una iniciativa dissenyada per a promoure la millora en els processos d’ensenyança i aprenentatge a través de la inclusió de metodologies innovadores que responguen a la diversitat de l’alumnat. Estos projectes busquen fomentar un entorn educatiu més equitatiu, garantint que tots els estudiants reben una atenció adequada a les seues necessitats específiques. Enguany a l’IES Platja Sant Joan se li ha concedit este programa i, com a centre impulsor del talent que forma part del programa Connectats, hem decidit orientar-lo al desenrotllament del talent i a ampliar i enfortir el programa ja existent d’enriquiment curricular dirigit a l’alumnat amb alta capacitat intel·lectual, per a oferir-los una atenció més integral que aborde tant el seu desenrotllament acadèmic com les seues necessitats socioemocionals sota el títol Creació d’Espais Col·laboratius d’Aprenentatge per al Desenrotllament Inclusiu del Talent.
Este projecte s’estructura al voltant de tres objectius principals, alineats amb les necessitats identificades en el nostre centre i amb les directrius d’innovació i inclusió educativa promogudes per la Conselleria:
• Ampliar el programa d’atenció a l’alumnat amb alta capacitat intel·lectual: Encara que fins ara el programa d’enriquiment s’havia limitat als cursos inferiors de l’ESO, hem detectat la necessitat d’oferir continuïtat a esta mena d’intervenció en 4t d’ESO i, en la mesura que siga possible, a batxillerat. Això permetrà una major adaptació del currículum i oferirà a este alumnat l’oportunitat de participar en activitats enriquidores durant una etapa clau de la seua formació.
• Desenrotllar estratègies inclusives: Ens proposem implementar metodologies que, a més d’atendre les necessitats de l’alumnat amb alta capacitat intel·lectual, afavorisquen un enfocament inclusiu per a tots els estudiants de l’aula. En particular, treballarem amb metodologies multinivell que permeten ajustar les activitats d’aprenentatge als diferents nivells de capacitat i ritme dels estudiants.
• Treballar les necessitats socioemocionals de l’alumnat: Molts dels nostres estudiants amb alta capacitat intel·lectual presenten desafiaments en l’àmbit socioemocional. El projecte busca oferir-los suport en esta àrea, ajudant-los a gestionar les seues emocions i relacions interpersonals, i promovent un entorn educatiu on puguen desenrotllar-se de manera equilibrada.
Per a aconseguir estos objectius, s’ha dissenyat un pla d’acció que abasta diverses intervencions clau, tant a nivell d’infraestructures com de metodologies i programes de suport.
En primer lloc, es durà a terme la reforma de dos aules transformadores (una el curs 24-25 i una altra el curs 25-26) dins del centre. Estos espais estaran dotats de mobiliari nou que permetrà la creació d’agrupacions flexibles, fomentant dinàmiques de treball col·laboratiu i l’adaptació a les diferents necessitats de l’alumnat. Este entorn flexible és fonamental per a facilitar la implementació de metodologies innovadores, ja que trenca amb la rigidesa de l’aula tradicional, permetent tant el treball individualitzat com en grup, i fomentant un clima d’aprenentatge més inclusiu i dinàmic.

A nivell metodològic, s’implementaran estratègies multinivell. Estes metodologies consistixen a oferir diferents nivells de dificultat o profunditat en les tasques, de manera que l’alumnat pot treballar en funció de les seues capacitats, interessos i ritme d’aprenentatge. Així, es permet que l’alumnat amb alta capacitat intel·lectual siga desafiat de manera adequada, mentres que la resta de l’alumnat també progressa en el seu aprenentatge. Per a dur a terme esta metodologia, hi haurà dos professors per cada aula transformadora (en una d’elles seran professors de ciències i en una altra d’humanitats) la funció de les quals serà posar en pràctica estes metodologies en els seus grups per a comprovar la seua eficàcia. Es realitzaran reunions periòdiques per a ajustar i avaluar el seu impacte.
Un altre eix fonamental d’acció serà el programa de mentories. Este programa s’orienta especialment a aquells estudiants amb alta capacitat que presenten necessitats socioemocionals. L’objectiu és que cada estudiant puga desenrotllar un xicotet projecte d’investigació sobre un tema del seu interés, sota la guia d’un mentor, que pot ser un professor del centre o un expert extern. Estos projectes no sols estimularan la seua curiositat intel·lectual i la seua capacitat d’investigació, sinó que també es podran utilitzar com a part de l’avaluació flexible en les assignatures relacionades amb el tema del projecte. D’esta manera, es donarà una resposta més adaptada a les seues necessitats i es fomentarà la seua motivació i autoconfiança. En el curs 24-25 començarem implementant este programa en 4t d’ESO de manera que així ampliem de manera que en tots els cursos de l’ESO es tinga alguna mesura específica d’atenció a l’alumnat amb alta capacitat intel·lectual. En el curs 25-26, en la mesura de les possibilitats segons els recursos d’espai i de personal del centre, s’estendrà la seua aplicació a altres cursos on es té constància d’alumnat que es beneficiaria d’esta mesura.
Finalment, es posarà en marxa un racó del talent en el qual l’alumnat de tot el centre puga mostrar les seues habilitats mitjançant la superació de reptes que inclouen un repte lliure en el qual demostrar allò que se li dona millor a cada persona.
A més, es posaran en marxa tallers i activitats que fomenten el desenrotllament socioemocional de l’alumnat, abordant aspectes com la gestió emocional, l’autoestima i les habilitats socials. Això contribuirà a crear un entorn en el qual estos estudiants se senten compresos i secundats, afavorint el seu benestar personal.