VIENTO DEL PUEBLO AMB ELS JOVES ESTUDIANTS D’ELECTRICITAT-ELECTRÒNICA

VIENTO DEL PUEBLO AMB ELS JOVES
ESTUDIANTS D’ELECTRICITAT-ELECTRÒNICA

 El passat dijous 19 d’octubre, els alumnes del CFGM d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques van tenir l’oportunitat de viure una activitat extraescolar excepcional, programada i organitzada conjuntament per la Fundación Viento del Pueblo i el Departament d’Electricitat-Electrònica del nostre IES, gràcies al contacte que va propiciar qui ha sigut fins fa uns anys director de L’EPA Vicent Ventura (FOREM-PV), i persona compromesa amb la nostra oferta educativa de perfil industrial, professor Francisco López Duro. Cal dir que la Fundación Viento del Pueblo, és una entitat estatal formada en 2011 sense ànim de lucre amb unes finalitats estatutàries molt concretes com són: millorar les condicions de vida de la classe treballadora, la seua conscienciació com a grup i solidaritat de classe —a través de l’acció social directa—, projectes assistencials i activitats de cooperació internacional amb especial atenció a col·lectius amb el risc d’exclusió, tals com a persones joves, estudiants, immigrants, aturats, dones segregades per raons d’identitat de gènere o sexual i discapacitats. Les principals activitats que realitzen van dirigides a joves i cerquen desenvolupar localment la joventut de la ciutat de València, promovent projectes al fet que tinguen com a objectiu el foment de la mobilitat de gent jove en atur, la seua participació activa en la societat i el seu desenvolupament com a ciutadans europeus crítics i actius.

L’eixida en qüestió va tenir un programa emmarcat en tres línies ben definides: visita al I+D del CBIT, encontre en la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València i una xarrada amb un responsable de Formació Professional de la Conselleria d’Educació de València.

1Els participants de l’activitat a les portes de la Ciutat Politècnica de la Innovació

Primerament, van acudir al Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la Universitat Politècnica de València, unitat que es va crear en 1999 per la Junta de Govern de la UPV, i agrupa en l’actualitat un col·lectiu de 34 investigadors procedents de quatre departaments universitaris i un centre hospitalari. L’activitat del CBIT es dirigeix a la recerca de caràcter bàsic i aplicat sobre la preparació, propietats, vida i ús dels biomaterials, el desenvolupament de biomaterials per a aplicacions específiques, i la formació d’investigadors i especialistes en l’àrea dels biomaterials. Així mateix, el CBIT juntament amb els seus socis de recerca, es dirigeix a l’avanç en el coneixement de l’ús combinat de cèl·lules, enginyeria, materials i factors bioquímics i físics per a recuperar i regenerar teixits i la seua funció biològica després d’una lesió o patologia.

 2El senyor Luís Gómez Estrada (Fundación Viento del Pueblo), donant pas a la presentació que va fer el director del CBIT, catedràtic senyor José Luís Gómez Ribelles

 A continuació, vam acudir a la seu del Consell de la Joventut de València ubicada al Centre de Joventut d’Algirós de la ciutat —un dels 13 centres que pertany a la Xarxa Joventut València—, on dos tècnics de joventut van tractar temes com la presentació del Centre de Campoamor, i la promoció de tota l’oferta i recursos del que disposa el dit lloc com per exemple: l’Hotel d’Associacions, tallers, cursos, activitats esportives, entre altres cridaneres i gratificants experiències que estan a la disposició dels més joves.

 3Els participants de l’activitat a les portes del Centre de Joventut d’Algirós

Per últim, van acudir a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, concretament a l’edifici conegut com la Mesquita, on vam mantenir una llarga i distesa xarrada amb el senyor Jordi Santamaria Dávila, assessor de la Directora General de FP i ERE de la Conselleria. A la taula es van abordar temes tan importants com: el projecte dirigit a la joventut que està portant a terme la Fundación Viento del Pueblo, els programes Erasmus+ KA102, el plurilingüisme a l’FP i aspectes específics de la Formació Professional de perfil industrial.

Entre les intervencions que allà es van donar, destacar la línia de treball i compromís que des de fa anys ha agafat el Departament d’Electricitat-Electrònica quan a intentar créixer com a departament a partir de la singular sol·licitud que any rere any s’està fent d’un CFGS de la nostra família professional. El senyor Santamaria va agafar nota de totes les reivindicacions que es van plantejar, principalment, les vessades pels alumnes, atés que tots ells van demanar la possibilitat de continuar els seus estudis superiors al nostre centre i també, que d’una vegada per totes els títols de Tècnic i de Tècnic Superior (LOE) de la nostra família, estiguen contemplats i reconeguts al conveni laboral del metall que regula als professionals d’aquest sector productiu. Un àmbit empresarial que, tal com se li va apuntar al representant de la Conselleria, és el que més eixida laboral té segons les darreres estadístiques, i el que millor compleix l’objectiu principal d’aquest nivell educatiu: empleabilitat i inserció laboral.

4Un moment dels preàmbuls abans de la xarrada amb el senyor Jordi Santamaria Dávila

Davant d’aquestes importants reivindicacions, el senyor Santamaria ens va oferir la possibilitat de parlar d’aquests assumptes amb més profunditat i en una altra ocasió, animant-nos a continuar en aquesta línia de treball i compromís en pro d’una FP de qualitat formativa i amb un alt nivell d’especialització i contractació.

 Ja per acabar, incidir a dir que totes les despeses de l’activitat van anar a càrrec de la Fundación Viento del Pueblo, per la qual cosa des del Departament d’Electricitat-Electrònica novament volem donar les gràcies al seu responsable, senyor Luís Gómez Estrada. Sense cap tipus de dubte, aquestes activitats obrin noves oportunitats i expectatives als nostres alumnes del CFGM d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques. Tot siga perquè els nostres joves es motiven i estimulen a l’hora de valorar tot el que el saber i el coneixement pot oferir a les seues vides, no tal sols com a tècnics sinó també com a estudiants als quals se’ls ofereix tot un món d’oportunitats al seu abast.

Departament d’Electricitat-Electrònica.
Montcada, 20 d’octubre de 2016.