Paco Company guanya el Premi de Narrativa ‘Felipe Ramis’ de la la Vila Joiosa

 

El professor i escriptor Paco Company ha estat el guanyador de la XXXVI edició del Premi de Narrativa en valencià Felipe Ramís de la Vila joiosa. amb l’obra ‘Seppuku’, un premi dotat de 1.700 euros. El treball de Company, prolífic en la producció de comtes, s’ha imposat entre una totalitat de 47 peces originals, enregistrades al premi. El títol de l’obra ens trasllada al món dels samurais i els seus codis d’honor. El concepte més occidentalitzat d’Harakiri ‘sembla que és una traducció dolenta que els europeus van fer de Seppuku quan el Japó es va obrir al món al segle XIX’ apunta Company.

Però què s’amaga darrere d’aquest mot tan transcendental per als samurais?. L’autor del comte relata que ‘un samurai que ha caigut en deshonor o en combat, el seu codi d’honor- el Bushido- l’obliga a desventrar-te ell mateix, una acció que ve acompanyada per la decapitació en mans del contrincant’.

Precisament, en una espiral de deshonor gira un dels samurais de l’obra de Paco Company, amb unes decisions deshonroses que portarà greus conseqüències.
No és la primera vegada que Paco Company obté un guardó en terres xocolateres, ja que en 1995 també va aconseguir un accèssit per un altre dels seus comtes, una de les disciplines més treballades per aquest albaidí, establert a Ontinyent. Una producció literària que pensa reprendre a partir del 28 d’octubre, dia fixat per a la seua jubilació com a professor a l’Institut Jaume I d’Ontinyent. ‘A banda dels que ja tinc preparat, tinc moltes coses a mitges. Per a escriure, es necessita una disciplina espartana i ara que tindré més temps, em dedicaré més a fer aquest tipus de coses’ assegura Company.
L’escriptor de cinquanta-nou anys no amaga que aquest premi ‘és una satisfacció pel fet que la gent que no et coneix, et reconega una obreta teua’, però el més important, conclou Company ‘és poder compartir-ho amb els teus amics i els teus familiars’.