Entrevista a Fran Penalva

Se’ns va Fran Penalva, aquest gran jugador d’escacs que deixa el nostre centre. El Taller d’Escacs de l’IES Canonge Manchón organitza a propòsit del seu comiat un torneig online en la plataforma Lichess.org

Clica en la imagen para ver el cartel del Torneo de Despedida de Fran Penalva
Clica en la imatge per a veure el cartell del Torneig de Comiat de Fran Penalva

ENTREVISTA

Hola Fran, estem presentant el torneig d’escacs per al dijous que ve 23 de juliol en commemoració del teu comiat. Volem aprofitar per a fer-te algunes preguntes:

Com has acabat el curs?

Aquest curs ha sigut bastant intens en tots els sentits. He acabat molt cansat de tant estudiar, però com jo dic… no hi ha res que no puguen solucionar unes bones vacances.

Què tal t’han anat les proves d’Accés a la Universitat?

En termes generals m’ha anat bé, però la cosa estarà una mica renyida per a la nota per a entrar a CAF. També he de dir que m’ha agradat molt viure aquesta experiència al costat de la meua gent. Ha estat guay.

Què faràs a partir d’ara?

Com diuen en Màster Xef: cal donar-li sabor a la vida, però no sense abans anar-me de vacances. I després, si em dona la nota per a CAF aniré a la universitat, i si no em dona la nota aniré a Grau Superior d’Esport en l’IES Montserrat Roig, d’Elx.

Creus que estudiant en la universitat trauràs algun temps per als escacs?

Per descomptat. Sempre estaré disponible. Tots els dies faig buits per a jugar als escacs, així que, estant en la uni seguiré amb la rutina. Però ara… si estic amb núvia (quan la tinga) ni de conya  li faig buit als escacs. Ho sent molt, però la núvia és la núvia.

Els escacs és esport, art i ciència Consideres que pot ajudar en els estudis?

No és que jo ho considere, que sí que ho considere, és que diversos estudis han demostrat que després d’un temps jugant sistemàticament  pot elevar-se el Coeficient Intel·lectual d’una persona. Fins i tot en això, em referisc a jugar amb diferents ritmes de temps, com per exemple una partida a 5+3, després una altra a 10+0, després una de 2+1… i així fins que et canses. Quan dic 5+3 em referisc al temps de joc per jugador, que en aquest cas són 5 minuts per a tota la partida i 3 segons addicionals per jugada. A més, els escacs millora la capacitat per a resoldre problemes, habilitats lectores, el llenguatge, les matemàtiques i la memorització.

Per a tu els escacs és només un passatemps, o comptes amb el repte d’anar millorant?

Aquest esport me’l prenc com a repte per a continuar millorant, com a jugador d’escacs i com a persona. Per a mi els escacs són un vertader repte, per a ser cada vegada un millor jugador sense descartar res, ni tan sols d’arribar a campió del món. Però vull dir que el meu objectiu és anar millorant dia a dia. Soc conscient que alguns dies milloraré bastant i altres dies  al compàs de Luis Fonsi, però l’important és anar avançant.

Defineix-te com a jugador d’escacs, destaca les teues virtuts, i altres coses que no ho són.

En línies generals em definisc com un creador, perquè totes les meues jugades tenen un perquè, ja siga a llarg, curt o mitjà termini. A trets particulars una partida es divideix en 3 parts: obertura, mig joc i final de partida. L’Obertura és un dels meus punts febles. No tinc bastant repertori en aquesta fase del joc. El mig Joc és la meua major virtut perquè ací trec a relluir els meus 2 poders esmentats anteriorment: agressivitat i tàctica. Els finals de partida se’m donen bastant bé. En tot cas, un final de rei i peons contra rei i peons se’m sol ennuegar en la gran majoria de casos. Si buscara similituds amb grans campions, em definisc com una cosa intermèdia entre l’agressivitat de Bobby Fischer i l’art combinatori de Gary Kasparov, i potser l’oposat a Karpov, gran jugador teòric, posicional i estratègic.

Has quedat satisfet amb les activitats del nostre taller d’escacs?

Estic molt satisfet. No sols amb les activitats realitzades al llarg de la meua estada. També amb l’organització, que és molt important. Si en algun futur arribe a muntar la meua pròpia escola d’escacs, prendré exemple de la meua experiència en aquest taller.

T’atreviries a proposar alguna novetat per a aqueix taller?

M’atrevisc al que siga… i ho saps. I ja que m’he posat valent amb aquesta pregunta, suggerisc posar filosofia com a optativa, sent generosos,  i en el seu lloc com a assignatura “obligatòria” posaria els escacs. Per a mi, escacs i alimentació haurien de ser una assignatura obligatòria en tots els centres escolars.

Què opines del Rànquing ELO Canonge Manchón? Creus que és interessant aquest ordre de forces?

Igual que el rànquing de la Lliga o el rànquing ATP del tennis, és un sistema que mesura les forces als escacs de cada jugador. Per a mi és interessant i necessari establir un rànquing, perquè això és el que li pot donar emoció a qualsevol possible esdeveniment, torneig o exhibició de simultànies que puga sorgir.

Quina plataforma t’agrada més: Lichess, Chess.com o Chess24?

Lichess, sense cap dubte.

Tens pensat adscriure’t a algun club?

Per a mi, seria un somni muntar un club en un futur, esperem que no gaire llunyà, la meua pròpia escola d’escacs. Fins i tot tinc comentat això amb una amiga, per a fer-ho junts. Com sempre dic res és impossible i a partir d’ací pot passar de tot.

Si es consolida el Club Escacs Crevillent amb equips federats t’agradaria estar en ell?

Si fora el Mestre Joao et diria què és el que ens ofereix aquesta vida boja amb la seua boja realitat. El que sí que et puc garantir és que jo estic obert a tota mena d’ofertes, tant en l’amor com en els escacs. I si algun dia el Club d’Escacs de Crevillent cobra vida i es munta un equip capaç d’armar la “marimorena”, allà per on vagen seria tot un honor formar part d’aquest projecte (muntant  o no la meua pròpia escola).

Explica’ns de la teua estada en l’IES Canonge Manchón i el que més t’ha agradat.

La meua estada en el Canonge Manchón es divideix en dues etapes: d’una banda l’ESO, que ha sigut un camí de roses, i d’altra banda el BAT, que ha sigut com estar en l’infern. Per a les generacions futures i valentes de 4t d’ESO que s’atrevisquen a cursar BAT, els recomane el viatge a Roma, el viatge a Barcelona, el viatge a Madrid-Toledo, el viatge a Astúries  i el taller d’escacs. Més que res per a alleugerir una mica la seua estada en aquest centre, que no serà tot covar i covar. També cal passar-s’ho bé de tant en tant.

Quines matèries d’estudi t’han anat millor?

En l’ESO m’han anat bé totes les assignatures menys anglés. En BAT ho he passat malament en totes les assignatures, sobretot en anglés. He dit ja que se’m dona malament l’anglés??

Vols recordar o esmentar algun moment, algun professor, algun company, o a algú d’aquest centre?

Ramón, de matemàtiques, i David, de castellà… No trobeu-me a faltar perquè sempre estaré en el més profund del vostre ésser. Juan Luis, mai canvies la teua manera d’explicar la història. Eres un dels millors mestres que he tingut en la meua vida. Per cert recorda’t que tu i jo tenim pendents una partida d’escacs i un “cubata” a Santa Pola. Ja em diràs quan estigues disponibleper a això. També tinc grans records d’amics, companys, germans, rivals en els escacs en el meu cor. Sempre hi haurà un lloc per a tots vosaltres i espere compartir més viatges com els de Roma al vostre costat.

Explica’ns sobre tu, quines altres aficions tens.

Estic solter. Soc un xic bastant interessant, bonic, intel·ligent i puc ser un “partidazo” per a totes vosaltres. La meua afició principal, a part de jugar als escacs, és viure la vida de gom a gom…i ser feliç.

Ens trobaràs a faltar?

No em digues això que em pose a plorar. Mai oblidaré aquesta experiència. I allà on vaja puc dir amb orgull que jo forme part d’una generació d’or del Club d’Escacs del Canonge Manchón.

Si et cridem per a alguna activitat relacionada amb els escacs, Estaries disposat a participar?

Seria un honor que comptàreu amb mi. Estic disponible les 24 hores del dia. Per cert, recorda’t que em deveu una simultània contra 20 persones, que no s’ha pogut organitzar enguany per culpa del corona.

Gràcies Fran. Et desitgem sort en tots els teus projectes.