LA UNIÓ EUROPEA A L’IES BELLAGUARDA

Aquest centre té accions de Formació Professional i programes d’orientació i reforç cofinançats pel Fons Social Europeu

QUÈ SÓN ELS FONS ESTRUCTURALS DE LA UNIÓ EUROPEA?

Els Fons Estructurals constitueixen un instrument de la política comunitària per a reforçar la cohesió econòmica i social de la Unió Europea, destinant un volum significatiu de recursos econòmics a reduir les diferències de les regions comunitàries i el retard de les menys afavorides.
La Comunitat Valenciana és beneficiària dels Fons Estructurals de la Unió Europea des de l’any 1998. El període 2014-2020 és el cinqué període de programació, en el qual la Comunitat Valenciana ha avançat de manera notable i s’ha situat entre les anomenades regions més desenvolupades, és a dir, aquelles el PIB de les quals és igual o superior al 90% de la mitjana de la Unió Europea.

QUÈ ÉS EL FONS SOCIAL EUROPEU?

El Fons Social Europeu és el principal instrument amb el qual Europa dona suport a la creació d’ocupació, ajuda a les persones a aconseguir millors llocs de treball i garanteix oportunitats laborals més justes per a tots els ciutadans de la Unió Europea.
La Comissió Europea i els Estats membres de la Unió Europea estableixen de manera conjunta les prioritats del Fons Social Europeu i decideixen l’ús que es dona als seus recursos.

El Fons Social Europeu finança iniciatives en tota la Unió Europea per a millorar l’educació i la formació i per a garantir que els joves completen el seu aprenentatge i obtinguen habilitats que els facen ser més competitius en el mercat laboral.

En aquest sentit, la principal prioritat consisteix a reduir la taxa d’abandó escolar, a més de millorar les oportunitats de formació professional i ensenyament superior.

COM FUNCIONA EL FONS SOCIAL EUROPEU?

Cada Estat membre, en col·laboració amb la Comissió Europea, acorda un o diversos programes operatius per a ser finançats pel Fons Social Europeu durant un període de programació de set anys. Aquests programes  operatius descriuen les prioritats de les activitats del Fons Social Europeu i els seus objectius.

La Unió Europea distribueix el finançament del Fons Social Europeu entre els Estats membres i les regions perquè financen els seus programes operatius.

El nivell de finançament del Fons Social Europeu i els tipus de projectes que es financen difereixen d’una regió a una altra en funció de la seua riquesa relativa.

ACCIONS D’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA COFINANÇADES PEL FONS SOCIAL EUROPEU
EN LA 
COMUNITAT VALENCIANA

A la Comunitat Valenciana, el Fons Social Europeu cofinança en l’Educació Secundària Obligatòria (ESO):

  • El Programa d’Orientació i Reforç per a l’Avanç i Suport cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE) a través del Programa Operatiu Pluriregional d’Ocupació, Formació i Educació del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

 ACCIONS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL COFINANÇADES PEL FONS SOCIAL EUROPEU
A LA COMUNITAT VALENCIANA

A la Comunitat Valenciana, el Fons Social Europeu cofinança les següents accions de Formació Professional:

  • Cicles FP de Grau Mitjà i Superior
  • Formació professional básica
  • FP Bàsica de segona oportunitat.