VÍDEO DISCJÒQUEI I SO

Imatge i So

Grau Mitjà

2.000 Hores (Grau Mitjà)

VÍDEO DISCJÒQUEI I SO

Imatge i So

Grau Mitjà

2.000 Hores (Grau Mitjà)

Competència general

Fer sessions d'animació musical i visual en viu i en directe i efectuar la captació, la mescla directa, l'enregistrament i la reproducció de so en tota mena de projectes sonors.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen activitat en l'àmbit del so per a produccions de cinema, vídeo, televisió, multimèdia, ràdio, indústria discogràfica, espectacles i instal·lacions fixes de sonorització en grans, mitjanes i petites empreses, públiques o privades, televisions, productores de cinema i vídeo, emissores de ràdio, productores discogràfiques, empreses de doblatge, empreses de sonorització i productores d'espectacles i en empreses dedicades a la producció d'esdeveniments musicals públics, tals com bars musicals, discoteques, sales de festa, sales de ball, sales de concerts o festivals, així com en esdeveniments no estrictament musicals tals com desfilades de moda, presentacions publicitàries o fires de mostres i en grans, mitjanes i petites empreses, per compte propi o d'altri, dedicades al tractament digital d'imatges.

Ocupacions i llocs de treball

  • Ajudant de so en televisió.
  • Microfonista de cinema i vídeo.
  • Microfonista de concerts musicals.
  • Microfonista d'espectacles escènics.
  • Ajudant de muntatge de so en cinema.
  • Discjòquei.
  • Vídeojòquei.
  • Vídeodiscjòquei.
  • Lightjockey.
  • Retocador/a fotogràfic digital.

Prospectiva del títol

El perfil professional d'aquest títol, dins del sector terciari, mostra un professional polivalent capacitat per a exercir activitat professional en els sectors del so, de l'audiovisual i de l'espectacle, amb especial incidència en les activitats d'oci pròpies de discoteques, sales de festes, bars musicals i actuacions musicals i visuals en recintes fitats. La seua tasca consisteix a efectuar les operacions de captació, mescla directa, edició i enregistrament del so tant per a audiovisuals com per a espectacles. Pel que fa a l'animació musical i visual, desenvolupa les activitats pròpies de preparació i realització de sessions i actuacions, conjuminant les responsabilitats del discjòquei, videojòquei i light-jockey. Aquest perfil professional ha d'aconseguir la resolució tècnica dels processos de so en què col·labora sovint sota ordres superiors, i els millors resultats en les activitats d'animació musical i visual, en què és el responsable exclusiu.

El teixit empresarial dels sectors en què desenvolupa l'activitat (indústria audiovisual i espectacle) es caracteritza per tindre un percentatge elevat d'empreses amb menys de 10 empleats, que se situa entorn del 90 per cent. Respecte a la condició jurídica, aproximadament la meitat de les empreses són persones físiques, seguides majoritàriament per societats limitades, i només una mínima proporció, entre el 10 i el 15 per cent, són societats anònimes. Hi ha un alt nivell de contractació temporal i un elevat percentatge de treballadors autònoms. Les perspectives d'evolució del sector apunten cap a un manteniment d'aquesta situació.

L'evolució tecnològica en els sectors del so i de l'audiovisual s'ha consolidat sobre la difusió de la tecnologia digital, que ha impulsat el desenvolupament de nous processos en cadascun dels subsectors que han absorbit l'impacte i s'han adaptat als canvis. En totes les activitats audiovisuals es requereixen professionals capacitats per a actuar en l'àmbit del so. En el títol que ens ocupa, es necessiten professionals d'aquest nivell en tots els camps: en la producció radiofònica i indústria discogràfica, en la producció específicament televisiva en estudi i en multicàmera, en la producció de vídeo per a tota mena de distribució, en els productes d'animació en 2D i 3D, en la producció de continguts per a ser difosos per Internet, en el cinema, en la producció multimèdia i en les noves possibilitats de producció per a un altre tipus de dispositius, com la telefonia o els dispositius mòbils. L'evolució tecnològica i els canvis en la manera de produir i en el consum repercuteixen sobre totes les activitats de la producció i també afecten les activitats relacionades amb el so.

En l'àmbit de l'espectacle s'està produint un creixent i sostingut auge de les activitats. El sector experimenta l'aplicació de noves tecnologies en la producció, la concurrència multidisciplinària de la qual està modificant tant l'oferta com l'atractiu per al públic. En l'àmbit de les produccions musicals, s'experimenta un important creixement com a conseqüència de la tendència a la realització de concerts en viu, davant de la minvant venda tradicional de suports. Els esdeveniments s'han convertit en un dels subsectors amb més projecció i que experimentarà més creixement en els pròxims anys, atés que s'han convertit en una de les eines de màrqueting més rendibles per a les empreses. Espanya s'ha erigit en una de les principals destinacions d'aquests esdeveniments.

Esment especial requereix la referència a l'àmbit de l'animació musical i visual. S'arreplega la formació d'un professional que exerceix funcions en el sector de l'oci i du a terme operacions de discjòquei, videojòquei i lightjockey. Aquest sector té un pes específic important i creixent en el conjunt de les activitats econòmiques del nostre país i suma en el PIB nacional l'aportació que el turisme efectua en aquest àmbit.

Cal destacar la polivalència del títol en l'accés a les activitats de manipulació i tractament digital d'imatges fixes. Els laboratoris digitals són una de les possibles destinacions d'aquests titulats. En el sector fotogràfic s'ha produït una total reconversió que ha transformat radicalment les maneres de treball i els perfils professionals necessaris per a situar-se professionalment en el camp del tractament digital d'imatges. El títol també dona resposta formativa a aquesta necessitat industrial.

Les estructures organitzatives existents en l'àmbit del so per a produccions sonores, audiovisuals i d'espectacles tendeixen a configurar-se sobre la base de decisions descentralitzades i equips participatius de gestió, potenciant l'autonomia i la capacitat de decisió.

Les característiques del mercat de treball, la mobilitat laboral, els moviments entre sectors i subsectors de la indústria radiofònica, discogràfica, audiovisual, de l'espectacle, de l'oci i l'animació musical i visual, del muntatge d'instal·lacions fixes de sonorització i del tractament digital d'imatges fixes obliguen a formar professionals polivalents capaços d'adaptar-se a les noves situacions socioeconòmiques, laborals i organitzatives.