INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES

Indústries Alimentàries

Grau Bàsic

2.000 hores

INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES

Indústries Alimentàries

Grau Bàsic

2.000 hores

Competència general

Recepcionar, preparar i processar matèries primeres i auxiliars per a la producció en indústries alimentaries i químiques, aplicant protocols establits per a l'elaboració i envasament de productes i realitzant operacions senzilles i rutinàries de laboratori, operant amb la qualitat indicada, observant les normes d'higiene alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció mediambiental corresponents; i comunicant-se de manera oral i escrita en llengua castellana i en el seu cas en la llengua cooficial pròpia així com en alguna llengua estrangera

Entorn professional

Aquest professional exerceix la seua activitat en la indústria alimentària de xicotet, mitjà o gran grandària, tant les que es dediquen a la fabricació directa de transformats alimentaris, com les de serveis i productes auxiliars per al sector. Desenvolupa generalment la seua activitat per compte d'altri on desenvolupa tasques normalitzades de suport en les àrees de recepció, preparació, elaboració i conservació, operant de forma automàtiques dispositius, equips i instal·lacions i en àrees de laboratori fent tasques senzilles i rutinàries. Realitza, així mateix, tasques de cura i manteniment d'instal·lacions i equips i labors relacionades amb el transport intern i emmagatzematge. Ocasionalment, pot també exercir la seua activitat per compte propi en el camp de l'artesania relacionada amb la fabricació de productes alimentaris derivats de la ramaderia. Opera seguint instruccions de tècnics superiors i segons procediments establits.

Ocupacions i llocs de treball

  • Peó de la indústria de l'alimentació i begudes.
  • Preparador de matèries primeres.
  • Operador de màquines per a elaborar i envasar productes alimentaris.
  • Mosso de magatzem. Carretoner.
  • Auxiliar de planta alimentària.
  • Auxiliar de manteniment en indústria alimentària.
  • Auxiliar de línia de producció.
  • Auxiliar de magatzem.
  • Auxiliar de neteja i desinfecció d'instal·lacions, aparells i material de laboratori.
  • Ajudant de plantes residuals.
  • Ajudant de plantes de tractament d'aigües.

Prospectiva del títol

La indústria agroalimentària ocupa una posició important en el sector industrial espanyol i de la Unió Europea. Els processos productius i organitzatius que s'estan creant en les indústries agroalimentàries estan afectant la seua dimensió empresarial i de manera directa a la seua estructura interna.

Els nous esquemes organitzatius es basen en unitats especialitzades de línies de producció que demanden operaris amb coneixements generals per a cadascun dels nivells jeràrquics de les empreses on siguen requerits.

El desenvolupament tecnològic se centra fonamentalment en els processos productius i en les tasques d'emmagatzematge, on l'automatització està propiciant la desaparició de tasques manuals i incrementant la productivitat en veure's reduïts els costos i eliminats els temps morts.

Els canvis tecnològics es basen primordialment en la incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació; aplicació de la nova normativa de seguretat alimentària i traçabilitat; ús de les noves tecnologies de producció (condicionat i transformació de matèries primeres, formulació, conservació i envasament de productes alimentosos). A més s'insisteix en una major sensibilització quant a la seguretat i higiene laboral; en l'aplicació de la normativa de protecció ambiental.