ELECTROMEDICINA CLÍNICA

Electricitat i Electrònica

Grau Superior

2.000 hores

ELECTROMEDICINA CLÍNICA

Electricitat i Electrònica

Grau Superior

2.000 hores

Competència general

Gestionar i dur a terme el muntatge i manteniment d'instal·lacions, sistemes i equips d'electromedicina clínica, considerant les recomanacions del fabricador, els requeriments oportuns de qualitat i seguretat i la normativa vigent aplicable.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen activitat en serveis tècnics dedicats al muntatge i/o manteniment d'instal·lacions, sistemes i equips d'electromedicina clínica pertanyents a centres sanitaris públics o privats, i en els departaments d'assistència tècnica o atenció al client dedicats a assessorament i/o execució del muntatge i/o manteniment d'instal·lacions, sistemes i equips d'electromedicina clínica pertanyents a empreses fabricadores, distribuïdores o proveïdores d'aquests serveis, de naturalesa pública o privada, amb independència de la forma jurídica i grandària, per compte propi o d'altri. Les activitats que desenvolupa en l'àmbit professional estan sotmeses a regulació per les administracions competents.

Ocupacions i llocs de treball

  • Cap d'equip d'instal·ladors de sistemes d'electromedicina.
  • Coordinador/a i supervisor/a de manteniment de sistemes d'electromedicina.
  • Especialista d'aplicacions electromèdiques.
  • Especialista de producte de sistemes d'electromedicina.
  • Assessor/a tècnic/a de sistemes d'electromedicina.
  • Tècnic/a en electrònica, especialitat en electromedicina.
  • Instal·lador/a - Reparador/a en electromedicina.

Prospectiva del títol

El perfil professional d'aquest títol, dins del sector terciari, evoluciona cap a un tècnic superior amb gran especialització en el muntatge, el manteniment i la reparació d'instal·lacions, sistemes i equips d'electromedicina clínica, amb un increment en l'acompliment de funcions de gestió i planificació.

Les característiques del mercat de treball, la mobilitat laboral i l'obertura econòmica actual obliguen a formar professionals polivalents capaços d'adaptar-se a les noves situacions socioeconòmiques, laborals i organitzatives del sector. A més, les estructures organitzatives actuals tendeixen a configurar-se sobre la base de decisions descentralitzades i equips multidisciplinaris, i es necessita potenciar l'autonomia i la capacitat de decisió d'aquesta mena de professional.

L'adaptació a les directives europees i nacionals sobre la seguretat i qualitat del sector, així com del manteniment d'equipament electromèdic, implicarà la posada en marxa de procediments que permeten l'aprofitament efectiu dels recursos disponibles en centre de sanitaris en condicions de seguretat, qualitat i respecte al medi ambient.

L'aplicació de les tecnologies de la informació i de la comunicació en l'àmbit clínic condicionarà la manera en què tot ciutadà interactuarà amb el sistema sanitari. Aquest fet implicarà canvis importants en la tecnologia sanitària, centrats especialment a oferir facilitats al ciutadà.

El concepte de salut electrònica donarà lloc a una transformació del model sanitari actual, per la qual cosa serà necessari abordar aspectes específics de la telemedicina, així com definir apropiadament les línies mestres en el desenvolupament de nou equipament electromèdic que garantisquen la millora contínua de la qualitat assistencial del Sistema Nacional de Salut.

L'envelliment de la societat, juntament amb la facilitat d'accés actual a gran quantitat d'informació, implicarà una demanda cada vegada major de serveis sanitaris, alguns dels quals hauran de ser definits sobre la base de la interactivitat electrònica per a mantindre la qualitat dels sistemes sanitaris i el manteniment sostenible.