CUINA I GASTRONOMIA

Hoteleria i Turisme

Grau Mitjà

2.000 hores

CUINA I GASTRONOMIA

Hoteleria i Turisme

Grau Mitjà

2.000 hores

Competència general

Executar les activitats de preelaboració, preparació, conservació, terminació/presentació i servei de tota mena d'elaboracions culinàries en l'àmbit de la producció en cuina, seguint els protocols de qualitat establits i actuant segons normes d'higiene, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.

Entorn professional

Aquest professional desenvolupa activitat professional tant en grans com en mitjanes i petites empreses, principalment del sector d'hostaleria, encara que també pot treballar per compte propi en xicotets establiments del subsector de restauració.

Ocupacions i llocs de treball

  • Cuiner.
  • Cap de partida.
  • Empleat d'economat d'unitats de producció i servei d'aliments i begudes.

Prospectiva del títol

La professió de cuiner està en un moment d'evolució i canvi degut a diverses causes. Les principals són les següents. En primer lloc, el canvi en els hàbits de vida dels consumidors. A més de les implicacions òbvies del fet que Espanya és una destinació turística tradicional, els hàbits de vida dels espanyols estan canviant a gran velocitat. La incorporació de la dona al treball remunerat, la proliferació de llars d'un sol individu o la llunyania als llocs de treball són, entre altres, factors que incideixen directament sobre el consum d'aliments fora de casa. Una dada quantitativa de les moltes que donen suport a aquesta argumentació és que en l'actualitat el 28 % dels espanyols menja diàriament fora de casa i s'espera que per al 2012 aquesta xifra arribe al 50 %.

Arran d'això, les cadenes de restauració ràpida, restauració moderna, restaurants temàtics o “neorestauració”, així com cuina per a col·lectivitats, són el subsector que més creixement està experimentant, al mateix temps que s'espera que es mantinga els pròxims anys. En el costat contrari, el mercat apunta a un estancament dels restaurants tradicionals i de luxe, així com una evolució discreta de la cuina “d'autor”.

La necessitat de manejar grans volums de servei concentrat en lapses de temps curts incideix directament en les tècniques productives i en la nova maquinària especialitzada que ha d'emprar-se. Dins d'aquesta última destaquen les autoclaus, les màquines de buit, termoresistències d'immersió i altres. Així mateix, l'organització de la producció està variant substancialment cap a una major especialització en les tasques i major capacitat de coordinació entre cada fase. Conseqüentment, els horaris tendeixen a flexibilitzar-se.

Com a conseqüència d'això, el sector reclama un nombre important de professionals de la cuina, més experts en tècniques específiques, sistemes de producció basats en 4a i 5a gamma i maneig d'equips i eines fonamentats en tecnologia informàtica. D'altra banda, es fan imprescindibles les actituds favorables cap a l'autoformació i cap a la responsabilitat, tant pel que fa a la importància de la seguretat, la higiene i la qualitat, com a la posició que suposa una tasca en un entorn organitzatiu d'estandardització creixent.