CONDICIONAMENT FÍSIC

Activitats Físiques i Esportives

Grau Superior

2.000 hores

CONDICIONAMENT FÍSIC

Activitats Físiques i Esportives

Grau Superior

2.000 hores

Competència general

Elaborar, coordinar, desenvolupar i avaluar programes de condicionament físic per a tota mena de persones usuàries i en diferents espais de pràctica, dinamitzant les activitats i orientant-les cap a la millora de la qualitat de vida i la salut, garantint la seguretat i aplicant criteris de qualitat, tant en el procés com en els resultats del servei.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen la seua activitat tant en l'àmbit públic, ja siga Administració General de l'Estat o en les administracions autonòmiques o locals, com en entitats de caràcter privat, en gimnasos, empreses de serveis esportius, patronats esportius o entitats esportives municipals, clubs o associacions esportives, clubs o associacions de caràcter social, empreses turístiques (hotels, càmping i balnearis, entre altres), grans empreses amb serveis esportius per als seus empleats, centres geriàtrics o de caràcter social, federacions esportives o organismes públics d'esports (diputacions i direccions generals d'esport, entre altres).

Els sectors productius d'inserció professional són el sector del condicionament físic, tant en el seu vessant de fitness, com la de *wellness i el de l'esport.

Ocupacions i llocs de treball

  • Entrenador/a de condicionament físic a les sales d'entrenament polivalent de gimnasos o poliesportius i en instal·lacions aquàtiques.
  • Entrenador/a de condicionament físic per a grups amb suport musical en gimnasos, instal·lacions aquàtiques o en poliesportius.
  • Entrenador/a personal.
  • Instructor/a de grups d'hidrocinèsia i cura corporal.
  • Promotor/a d'activitats de condicionament físic.
  • Animador d'activitats de condicionament físic.
  • Coordinador/a d'activitats de condicionament físic i d'hidrocinèsia.
  • Monitor/a d'aeròbic, de *step, de cicle *indoor, de fitness aquàtic i activitats afins.
  • Instructor/a de les activitats de condicionament físic per a col·lectius especials.

Prospectiva del títol

El perfil professional d'aquest títol, dins del sector terciari, defineix un professional polivalent capacitat per a exercir la seua activitat professional en l'àmbit de l'activitat física saludable, responent tant a les necessitats de la població, com als canvis en el mercat del sector del fitness.

Des de les administracions públiques s'analitzen els efectes del sedentarisme, tant des del punt de vista econòmic com de descens en la qualitat de vida i la salut, i es proposen línies d'actuació des de la Unió Europea i des dels diferents Estats, per a promocionar l'activitat física com una de les eines que poden pal·liar aqueixos efectes i millorar la salut i qualitat de vida de la ciutadania.

Actualment la tendència en la pràctica d'activitat fisicoesportiva en la nostra societat té a veure amb una pràctica no competitiva i amb un marcat interés per la cura del propi cos, tal com recull el llibre blanc sobre l'esport de la Comissió Europea i les successives enquestes d'hàbits esportius de la població espanyola.

En el context europeu, comptem amb l'eurobaròmetre especial 334 sobre l'esport i l'activitat física en els 27 estats de la Unió Europea, publicat al març de 2010. En ell s'indica que un 61% de les persones que practiquen esport o activitat física tenen com a principal motivació la de millorar la seua salut, seguida de la d'estar en forma. Les dades que es publiquen en aqueix document corresponents a Espanya són també del 61% en el cas de la finalitat de millorar la salut i del 29% en el cas d'estar en millor forma.

En el context espanyol, disposem de l'avanç de dades de l'última enquesta d'hàbits esportius de la població espanyola, realitzada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (2010). En aquest avanç s'indica que ha disminuït el tipus de pràctica esportiva competitiva i ha augmentat la recreativa o amb finalitats de salut, mentre la gimnàstica de manteniment en centre esportiu o en piscina passa a ocupar el primer lloc com a esport més practicat. Aquest tipus d'activitats té a veure directament amb el procés de condicionament físic que s'inclou en el perfil d'aquest títol.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un mínim de trenta minuts diaris d'activitat física moderada per a adults i de seixanta minuts per a xiquets (que inclou l'esport, però no es limita a ell).

L'emplene d'aquesta recomanació implicaria la intervenció d'un gran nombre de professionals que tinguen acreditades les competències que els permeten desenvolupar les funcions de planificació, organització, realització i avaluació de les activitats de condicionament físic dirigides a diferents tipus de població i en diferents entorns de pràctica, respectant en tot el procés els marges de la salut.

De fet, des de la EHFA (European Health & Fitness Association) el mes de març de 2010 es van publicar les següents dades: la salut a Europa i el sector fitness genera 22 mil milions d'euros en ingressos, dona ocupació a 370.000 persones i serveix a 40 milions de ciutadans en matèria de salut en centres públics i privats i gimnasos en tota Europa.

Tant la recomanació de l'OMS com les dades econòmiques semblen avalar la proposta d'aquest títol.

Les característiques del mercat de treball, la mobilitat laboral, els moviments entre sectors i subsectors obliguen a formar professionals polivalents, capaços d'adaptar-se a les noves situacions socioeconòmiques, laborals i organitzatives.

La garantia de comptar amb professionals que donen satisfacció a aquestes necessitats és un dels compromisos d'aquest títol, tal com es recull en el perfil d'aquest. Per tot això, es considera molt oportú el desenvolupament d'aquest nou títol.