Dirigir i organitzar la producció i el servei d'aliments i begudes en restauració, determinant ofertes i recursos, controlant les activitats pròpies de l'aprovisionament, complint els objectius econòmics, seguint els protocols de qualitat establits i actuant segons normes d'higiene, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.
Les persones amb aquest perfil professional exerceixen activitat tant en grans com en mitjanes i petites empreses de restauració del sector públic o privat. En aquest cas, fan les funcions sota la dependència de la direcció o gerència de restaurant, o superior jeràrquic equivalent. També poden desenvolupar activitat professional en l'àmbit del comerç de vins i altres begudes, siga en la venda directa, la distribució o l'assessoria.
En l'actualitat a Espanya es disposa de més de 330.000 empreses dedicades al sector de l'hostaleria, entre hotels, restaurants, cafeteries, bars, hospitals, col·lectivitats, servei d'àpats, discoteques, pubs, etc. Es tracta de més d'1.200.000 persones treballant en l'especialitat de serveis i amb un increment d'unes 150.000 persones en època d'estiu.
Quant a la tipologia d'establiments, la tendència del mercat apunta cap a un estancament, pel que fa a creixement, dels restaurants tradicionals, de luxe, i dels anomenats «d'autor» —a Espanya hi ha el triple de restaurants per persona que a la resta d'Europa—, mentre que es preveu una gran expansió i consolidació de les empreses dedicades a la restauració per a col·lectius (centres sanitaris, centres escolars, empreses, centres d'oci, etc.) i de les anomenades empreses de restauració moderna o «neorestauració», que abasten un gran àmbit de gamma i conceptes. Altres establiments, com cafeteries, cerveseries, pubs, discoteques, bars, etc. continuen ocupant un important percentatge en l'oferta d'establiments d'hostaleria del nostre país.
A causa de la gran diversificació d'activitats empresarials en el sector d'hostaleria i més concretament en el subsector de restauració, es fa indispensable l'aparició de professionals qualificats per a dirigir i supervisar la gran quantitat d'empreses de serveis de menjars i begudes. Han de ser professionals del sector que sàpien adequar-se i respondre a les noves estructures organitzatives, productives i de serveis.
Les funcions que exercirà aquest titulat es relacionen amb la direcció, la comercialització dels productes i l'organització d'esdeveniments i serveis de restauració i de les unitats de producció, entre altres. L'evolució professional relacionada amb l'avanç tecnològic es traduirà en la introducció de noves tècniques i sistemes d'atenció i servei al client, programes informàtics per a la gestió i el control d'establiments i serveis i l'ús continu d'Internet per a l'intercanvi d'informació. Finalment, l'evolució organitzativa dependrà, en gran manera, de les característiques dels equips i maquinàries adequades a la mena d'oferta gastronòmica i de servei.