Jornada sobre realitats migrants a Borriana

Organitzada per la Fundació FISAT de Borriana, la jornada buscava acostar la realitat de les migracions als assistents per mitjà dels testimonis dels seus protagonistes, les persones migrants arrelades a Borriana i la realització de dos tallers sobre còmics i migració. Les persones assistents varen omplir la sala d’exposicións del Centre Cultural La Mercé d’aquesta localitat.

La II jornada “Uniendo Mundos” es va dur a terme el passat 9 de febrer per la vesprada. Aprofità el pas de l’exposició “Vinyetes Migrants” pel Centre Cultural La Mercé de Borriana per arrencar amb la realització de dos tallers organitzats per l’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània. Un taller sobre còmics adreçat als assistents més joves, alumnes d’escoles de primària i un taller basat en una visita col·laborativa a l’exposició. Les persones assistents varen descobrir així com els còmics han reflexat les migracions del pressent i el passat, tant a Espanya com en un context global.

La segona part de la jornada es va centrar en els testimonis de les persones migrants, amb participants originaris de Veneçuela, Marroc i Nigeria que ens parlaren dels seus països d’origen, les seues experiències migratòries i la seua situació present a Borriana. A través de les diferents històries de vida es van analitzar els diferents entrebancs i dificultats burocràtiques per tal de viatjar de manera segura, així com regularitzar la seua situació. Com també el pes que havien tingut algunes persones de confiança en decidir el seu procés migratori. Tot això, recollint diverses vivències d’haver tractat d’arribar a Europa amb una pastera i la gran incertesa de si arribarien a terra.

Escoltar aquests testimonis deixa ben clar que les polítiques migratòries vulneren l’article 13 dels Drets Humans, el qual remarca que tothom té dret a entrar i eixir del seu país sempre que vulguen.

Testimonis migrants
Visita colaborativa a l’exposició