Taller Vinyetes migrants

El còmic s'ha demostrat com un instrument idoni per a tractar temes socials o històrics, amb una forta capacitat per a induir-nos a la reflexió. Les vinyetes són les protagonistes d'un recorregut de la història recent de l'Estat espanyol, des de la postguerra passant per la dictadura franquista a l'actualitat. A través dels còmics, es mostra d'una manera transversal i diversa l'evolució de la nostra societat en relació amb els fluxos migratoris.
Aquest taller sols s'oferta com a complement a l'exposició que anem a tindre itinerant per diferents ciutats valencianes, cal estar atent a l'anunci de noves dates d'exposició!

Descripció

A través de la història de les migracions del segle XX en l'Estat espanyol fins a l'actualitat, s'analitza com aquesta ha sigut mostrada a través de les vinyetes. Es realitzen tres activitats pràctiques basades en el material de l'exposició Vinyetes Migrants. En primer lloc, s'analitzen els dibuixos de Josep Narro i Josep Bartolí sobre els camps de concentració francesos. En segon lloc, es realitza un trencaclosques d'una tira còmica de finals dels anys cinquanta. En tercer lloc, l'alumnat ha de redactar el text per a acompanyar les vinyetes del còmic La Clivella (Astiberri, 2016) de Carlos Spottorno i Guilliermo Abril. Finalment, es fa una reflexió final sobre l'evolució de les tires, els còmics i les novel·les gràfiques.

Vincle amb les assignatures

 • Educació plàstica, visual i audiovisual
 • Geografia i Història
 • Història d'Espanya
 • Comunicació audiovisual
 • Valencià: Llengua i Literatura
 • Llengua castellana i literatura
 • Projectes interdisciplinaris
 • Educació en Valors Ètics i Cívics
 • Tutoria

Recomanat per a

 • 1r ESO
 • 2n ESO
 • 3r ESO
 • 4t ESO
 • Batxillerat
 • Cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior