Aneu a la barra d'eines

Ús educatiu de tauletes

Una tauleta connectada a Internet és una finestra al món i per tant un recurs educatiu que hem d’aprofitar ara que la pandèmia ha dotat a molts centres d’aquest equipament. Amb ella tenim accés tant a Aules com a qualsevol recurs educatiu que trobem en la xarxa, des de JClic fins a activitats realitzades con Genially, Kahoot o qualsevol eina de creació d’activitats.

La Tauleta pot permetre als alumnes : reproduir música, prendre fotografies, gravar vídeos, prendre notes, gestionar documents, desenvolupar hàbits de lectura: e-reader (llibres electrònics), jocs educatius, interactuar amb programari i apps educatius, accedir a pàgines educatives, realitzar activitats amb realitat augmentada o codis QR i un llarg etc.

Quant a les formes de treball, les possibilitats són il·limitades, des d’exercicis de resposta múltiple, resposta curta, activitats de tipus tempesta d’idees, exercicis de psicomotricitat amb alumnat de poca edat o amb necessitats educatives específiques, assenyalar sobre una imatge la part que corresponga al contingut que s’està tractant, seguir instruccions per a completar un gràfic o un diagrama, etc. Es tracta d’una estratègia que permetria no sols al professor enviar continguts i corregir activitats sinó que també els alumnes podrien interactuar en les correccions o presentar continguts multimèdia a la resta dels seus companys en classe.

Entre els possibles avantatges d’aquesta tecnologia per a la classe podríem destacar:

  • Treballar continguts de manera col·laborativa
  • Fomentar la participació dels alumnes en classe.
  • Corregir errors amb gran immediatesa.
  • Mantindre el nivell d’atenció de l’alumne i el seu interés per seguir els continguts.
  • Afavorir el pensament crític i la creativitat permetent-los descobrir i participar en la construcció del seu coneixement.
  • Ajudar el docent a esbrinar el grau de comprensió dels continguts en temps real.
  • Flexibilitzar la presentació de continguts.
  • Monitorar aprenentatges

A l’hora d’utilitzar les tauletes en el centre educatiu també és important protegir-les d’usos indeguts. Per a això podem utilitzar programes que bloquegen la instal·lació d’app’s i altres limitacions. Ací un interessant article al respecte.

En la xarxa a més hi ha bastants recopilatoris d’aplicacions que podem instal·lar i utilitzar con les tauletes, ací tres dels que ens han semblat més interessants:

Us animem a utilitzar el nou equipament i a contactar amb professorat que està fent ús d’ell per a traure el major partit educatiu junts.