La bossa de recursos d’Aules

És habitual que a tots els editors i tutors de cursos en Moodle ens arribe la necessitat de reciclar aules virtuals amb el canvi de curs acadèmic, o de clonar continguts i activitats d’un curs a un altre. Moodle ofereix de manera nativa dues maneres de fer-ho: mitjançant la còpia de seguretat i posterior restauració (total o parcial) del curs, o bé mitjançant l’opció d’importar continguts.

Totes dues opcions funcionen correctament i compleixen amb la seua comesa, però si periòdicament realitzem el procés de completar una secció en un curs i clonar-la en uns altres (per exemple, si impartim la mateixa matèria a diversos grups), aquesta acció aparentment trivial es converteix en farragosa.

Afortunadament, la comunitat Moodle ha dissenyat un connector (plugin) que facilita aquesta tasca. Es tracta del bloc Sharing cart, la utilitat del qual és precisament compartir continguts entre diferents cursos. Aquest bloc ja es troba disponible per a tots els usuaris d’Aules que disposen de permisos d’edició en un curs. El seu ús és realment senzill alhora que ràpid (molt més que l’opció d’importar), i la còpia de recursos i activitats es realitza en uns pocs clics.

El primer pas és accedir al curs on tenim els continguts a copiar, i activar l’edició.

Localitzem els controls per a afegir un nou bloc, i seleccionem Bossa de recursos.

D’entrada, el bloc apareixerà buit, però en el menú contextual que apareix a la dreta de cada secció, recurs o activitat, disposarem d’una nova opció: Còpia a la bossa de recursos. És possible copiar els recursos en aquesta bossa d’un a un, la secció completa o el tema complet. A mesura que anem afegint, els recursos apareixeran dins del bloc.

Ara que tenim la nostra bossa de recursos plena, ja els podem copiar en un altre curs. Per a això, anirem al curs de destinació, i de nou afegirem el bloc Bossa de recursos. Ens apareixerà amb el contingut que hem copiat de l’altre curs; i emprar el contingut és realment senzill: n’hi ha prou amb prémer sobre la icona descarrega que apareix a la dreta del tot.

Només falta decidir on ho volem incorporar. El bloc ofereix un espai al final de cada secció; n’hi ha prou amb prémer en la secció indicada perquè l’activitat o recurs es copie.

Si ja has utilitzat les opcions de copiar / restaurar, veuràs que aquest procediment és realment molt més ràpid i còmode. Així és que si t’ha agradat el funcionament, recorda que pots crear un curs de pràctiques i preparació per a practicar amb la còpia de continguts. De totes maneres, et deixem unes poques recomanacions i indicacions que tal vegada et resulten útils:

  • El bloc únicament còpia la configuració de l’activitat, no s’inclouen les possibles activitats de l’alumnat en el curs original. És a dir, si copiem una tasca, només es copiarà la seua configuració, sense els possibles lliuraments de l’alumnat.
  • El bloc és útil especialment copiant temes o seccions completes, però si el que desitges és copiar un curs sencer l’opció més recomanable continua sent la còpia de seguretat.
  • En cas de copiar un qüestionari mitjançant la borsa de recursos, la còpia també inclou el banc de preguntes. Però això només funciona quan es copia el qüestionari de manera individual i no dins d’una secció completa.