Aneu a la barra d'eines

Jornada TIC Gandia 2020

S’ha obert el termini d’inscripció de la Jornada TIC 2020 oferida pel CEFIRE de GANDIA, sota el títol “Educar en la responsabilitat digital”.

Si ets docent i vols inscriure’t, cal que ho faces per mitjà del següent enllaç: http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=8389539&usuario=formacion

L’assessora TIC del CEFIRE, Rebeca Ribera, ha preparat aquest text motivador al voltant de la temàtica de la Jornada que et recomanem llegir.


Sempre amb mi. S’ha convertit en el meu acompanyant, en el meu confessor i en el meu facilitador d’informació i de forma immediata! Però no m’atreviré mai a dir que s’ha convertit en el meu amic, i molt menys en el meu millor amic. Cert és que sap quines són les meues preferències i els meus gustos millor que qualsevol altra persona que durant la meua vida ha compartit moments amb mi. Però pel fet de saber-ho tot de mi no es pot donar el privilegi de convertir-se en el meu amic. Encara que sempre està a la meua disposició, però no ho puc acceptar. Ho sap tot de mi, fins i tot més del que jo puga ser conscient! I jo, què sé d’ell?

Els dispositius mòbils i les seues aplicacions nasqueren per tal de facilitar-nos la vida. Perquè així entenc jo la tecnologia: s’ha creat per tal d’ajudar-nos. Però, quan a sovint llegim notícies d’aplicacions que ens escolten, que utilitzen les nostres dades per millorar la Intel·ligència Artificial (IA), per a vendre-les a mercats que desconeixem, per a crear perfils d’usuaris i facilitar dades a empreses interessades en aquestes … Tot açò és el que em fa malpensar. Si bé nasqueren per ajudar-nos, sembla ser que s’han desenvolupat per a altres interessos. I, no. No estic d’acord que m’utilitzen per a finalitats que no he autoritzat o que desconec per falta de transparència. Em sent desprotegida de les meues dades utilitzant el mòbil a diari. I aquesta sensació no és suportable.

Però, quina pot ser la solució? Desconnectar-me? Desinstal·lar totes les aplicacions que tinc al mòbil? Ser una antisocial que no contacta amb amigues i amics per missatgeria instantània? No publicar cap foto o estat en xarxes socials? Puc viure en paral·lel a tot açò?

Al meu parer, hi ha una mancança d’informació i formació al respecte. Cap de nosaltres, crec, llegim la lletra menuda quan ens instal·lem una aplicació i, a més, conec poca gent que s’ha format en aquest àmbit. I, si tot açò ho fem en les nostres vides personals i professionals, quins valors estem mostrant a la xicalla de hui en dia? Què pensarà el nostre alumnat quan veu que hem normalitzat l’ús del mòbil a les nostres aules? Fer fotografies del nostre alumnat amb el nostre mòbil sembla una acció innocent, però no ho és. El nostre mòbil és d’ús personal, no professional. Aquest dispositiu ens escolta a diari, és tan intel·ligent que fa còpies de seguretat de les fotografies i vídeos en un núvol que no sabem on les allotja. Llavors, actuem bé? Estem barrejant ferramentes tecnològiques personals i corporatives? Estem complint amb la normativa de protecció de dades?

Aquesta Jornada TIC “Educar en la responsabilitat digital” pretén donar-nos ferramentes d’ús per a l’àmbit personal, per tal de fer un bon ús de les eines digitals en l’àmbit professional. Hem de ser conscients i conseqüents del que fem. En aquesta formació ens acompanyarà Manuela Battaglini, que ens explicarà què va passar l’any 2007 amb el Big Data i la nostra privacitat. També hi assistirà Javier Sempere, que ens donarà ferramentes per fer una bona aplicació de la protecció de dades al nostre centre educatiu. Helena Matute s’encarregarà de la perspectiva psicològica i ens facilitarà tècniques i estratègies per controlar l’ús del mòbil, d’entre altres. I, per últim, Paloma Llaneza s’encarregarà d’explicar-nos què passa amb les nostres dades quan ens trobem connectades a Internet.

Des del CEFIRE Gandia, amb aquesta Jornada pretenem crear un abans i un després en la nostra pràctica diària i, sobretot, en la nostra consciència. Hem d’actuar ja des de l’àmbit personal per poder transmetre el millor de nosaltres als més menuts i menudes de la societat actual en l’àmbit professional.