Aneu a la barra d'eines

Bàsics LliureX: Què cal per començar amb LliureX 19?

Si no has usat mai Lliurex ni saps on trobar-lo, descriurem ací totes les possibilitats que tens per començar a treballar amb un ordinador amb el sistema operatiu Lliurex, des de la més senzilla fins a la més complicada però, al mateix temps, més motivadora per aprendre fent. Les possibilitats són:

 1. Usar Lliurex en un ordinador que ja tinga instal·lat el sistema
 2. Descarregar una màquina virtual i usar-la des d’un altre sistema
 3. Tindre Lliurex en un USB i fer que l’ordinador inicie el sistema des d’allí
 4. Instal·lar Lliurex en el vostre ordinador.

1. On trobar un ordinador amb el sistema operatiu LliureX

La primera i més senzilla forma de començar amb Lliurex és fer-ho en un ordinador on ja estiga instal·lat el sistema operatiu. No necessites res més que això. On pots trobar-ne? Tots els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana tenen ordinadors amb Lliurex. La versió 19 és la més recent hui (abril 2021) i és possible que en alguns centres encara no tinguen aquesta versió. Pregunta a la persona coordinadora TIC del centre i et facilitarà la informació que necessites, tant el lloc de treball on pots trobar Lliurex 19 com el nom d’usuari i contrasenya per entrar. En cas de no haver-hi cap equip amb aquesta versió, el personal del SAI, pot valorar en quins equips del centre es pot instal·lar i fer-ho. En cas que no tindre accés als equips de centres educatius, algunes empreses de venda d’ordinadors amb Linux o de suport tècnic, ofereixen la possibilitat d’instal·lar Lliurex en un equip.

2. Descarregar una màquina virtual de LliureX

Si no tens la possibilitat de trobar un lloc de treball en condicions amb Lliurex 19, una altra possibilitat és utilitzar una màquina virtual instal·lada en un equip que tingues a la teua disposició. Una màquina virtual és un programari (conjunt d’aplicacions i fitxers) que emula un ordinador i pot executar programes com si fora un ordinador real. Amb una màquina virtual es pot simular una instal·lació de Lliurex 19 dins d’un ordinador amb un altre sistema operatiu, siga Windows, Mac OS o altre GNU/Linux.

Què necessites?

 • Un ordinador amb qualsevol sistema operatiu instal·lat, però, l’ordinador ha de tenir uns requisits mínims, ja que executar una màquina virtual requereix certa potència. Es recomana un processador de 64 bits de doble nucli, 4 GB de memòria RAM i un disc dur amb 20 GB d’espai d’emmagatzematge lliure.

 • Un programa de virtualització. Per exemple, VirtualBox, un programa lliure (GNU GPLv2) i gratuït desenvolupat per Oracle.

 • Un fitxer amb extensió .ova que incloga el sistema operatiu Lliurex 19 instal·lat i llest per executar amb el programari de virtualització (es proporciona més endavant).

Quins passos seguir?

 1. Descarregar i instal·lar, si cal, el programa VirtualBox. Potser no les necessites però ací tens instruccions per a fer-ho en Windows, en Mac OS i en Linux.

 2. Descarregar el fitxer Lliurex19desktop.ova (descàrrega directa, fitxer torrent) i obrir-lo amb VirtualBox. S’importarà la màquina virtual creada amb Lliurex, la qual podrem iniciar fent doble clic sobre el seu nom. Una vegada iniciat el Sistema Operatiu Lliurex, hi ha 2 noms d’usuari per poder entrar:

Nom d’usuari Contrasenya Permisos
administradora administradora Amb permisos d’administració
lliurex lliurex Sense permisos d’administració

3. Usar Lliurex des d’un disc extern

Una tercera possibilitat per usar Lliurex és descarregar Lliurex i guardar-lo en un dispositiu d’emmagatzematge autònom persistent, també anomenat Live USB. Aquesta possibilitat et permetrà fer un ús de Lliurex sense tocar res de l’ordinador on s’execute, però també podràs instal·lar-lo més endavant si ho decideixes així.

Què necessites?

 • Una memòria USB amb capacitat mínima de 25 GB i disponible per formatar.

 • Un arxiu anomenat imatge ISO de Lliurex 19.

 • Un programa que permet la instal·lació de distribucions GNU/Linux en una memòria USB a partir d’imatges ISO.

Quins passos seguir?

 1. Descarregar i instal·lar, si cal, el programa multiplataforma Unetbootin (alternativa: si tens disponible un ordinador amb Lliurex 16, pots seguir aquest procediment)

 2. Triar quina imatge ISO volem utilitzar (Per a un ordinador independent serà, normalment la d’escriptori) i descarregar el fitxer.

 3. Obrir el programa Unetbootin i seguir el següent procediment:

  1. Selecciona l’opció «Diskimage» i tria el camí on està guardat el fitxer amb l’ISO de Lliurex.

  2. Selecciona l’espai a usar per a preservar dades entre reinicis del sistema

  3. Selecciona la unitat USB com a objectiu i polseu OK.

 4. Una vegada fet caldrà reiniciar l’ordinador i en l’inici indicar-li que arranque des de la unitat USB. Això es pot fer polsant una tecla durant l’arrancada de l’ordinador, no és la mateixa tecla per a tots els ordinadors. Normalment hauria de mostrar-se en una frase de l’estil de «[Tecla] to enter Boot Menu» o bé «Press [Tecla] for boot device selection menu». De vegades, aquesta frase s’amaga tan de pressa que cal gravar en vídeo l’inici del PC per poder parar el vídeo i llegir-la. Una altra opció és anar fent diversos reinicis i anar provant les tecles més usuals, com ara la tecla F12, però també cap la possibilitat de ser F1, F8, F9, F10, TAB o ESC. Més informació sobre iniciar el PC des d’USB.

4. Instal·lació de Lliurex

Si cap de les opcions anteriors et convenç o vols convertir-te en una persona usuària de pro, el que has de fer és ser persona valenta i instal·lar Lliurex 19 al teu ordinador. En cas que vulgues instal·lar tu mateix Lliurex al teu ordinador, hauràs de seguir els següents passos.

 1. En primer lloc, hauràs de triar el sabor que vols instal·lar i descarregar-lo des de la pàgina de descàrregues de Lliurex.

 2. En segon lloc hauràs de preparar el suport amb el fitxer descarregat.

 3. Una vegada fet això hauràs de preparar la BIOS o UEFI del teu ordinador perquè es permeta la instal·lació de Lliurex. En els següents enllaços teniu la presentació i el vídeo de la ponència UEFI vs LEGACY, on s’explica el funcionament.

 4. Per últim, començar el procés d’instal·lació. Enllacem dos vídeos on s’explica aquest procés, en el primer, es fa d’una forma més ràpida i en el segon es fa de forma molt més detallada:

  1. Instal·lació de Lliurex

  2. Taller d’instal·lació o virtualització de Lliurex

 

Aquest text està extret de l’original publicat en el portal Curs LliureX.