Aneu a la barra d'eines

Afegir un PDF en una pàgina o entrada de PortalEdu

Els documents en format PDF s’han convertit en un estàndard de document digital molt pràctic i molt usat per diverses raons. Una d’elles, possiblement molt poderosa, és que són un substitut dels documents en paper molt similar en aspecte a ells i, per tant, molt assimilable per una gran quantitat d’usuaris.

Hi ha moltes aplicacions amb les quals podem llegir el format PDF, entre les quals s’inclouen la majoria de navegadors web més utilitzats en l’actualitat, però el format PDF no és el més adequat per a ser mostrat per un navegador web. Això fa que quan vulguem incloure en el nostre lloc web un document en aquest format, tinguem dubtes de com fer-ho, ja que en PortalEdu tenim diverses formes de mostrar el document.

En primer lloc, cal pujar el fitxer en format PDF a la mediateca, això es fa de la mateixa forma que podríem pujar una imatge o un vídeo: anant al Tauler»Mèdia»Afegeix.

Una vegada tenim el PDF en la mediateca, haurem de crear una nova pàgina o entrada i inserir el PDF. A continuació explicarem 3 opcions diferents per incloure el PDF en l’entrada o pàgina: Inserir el PDF mitjançant el connector que es diu pdf-embedder; inserir-lo mitjançant el  shortcode de WordPress iframe o enllaçant el PDF per a la seua descàrrega.

Inserir el PDF mitjançant el connector pdf-embeder

Aquesta és la forma més senzilla de fer-ho ja que el connector pdf-embedder està ja instal·lat en PortalEdu i permet inserir el PDF com si fóra un fitxer multimèdia qualsevol, és a dir, es fa clic al botó “Afegeix un mèdia”, se selecciona l’arxiu des de la mediateca i ja està. L’editor mostrarà un codi amb l’URL del PDF i alguns paràmetres. El resultat, una vegada publiquem l’entrada, es veurà com un marc dins del qual es mostrarà un visor amb el contingut del PDF i una barra d’eines per canviar de pàgina i fer zoom. L’avantatge d’aquest mètode és que el marc s’adapta al tipus i mida del dispositiu des del qual es llig la pàgina. L’inconvenient és que la barra d’eines que inclou el visor és molt simplificada i no es pot, per exemple, forçar la descàrrega del document. El codi que s’insereix en l’editor admet el paràmetres width=’500‘ per tal de controlar l’amplada del marc en píxels.

Codi que s’insereix si afegim un mèdia en format PDF
Vista de l’entrada amb el visor de PDF

Inserir el PDF mitjançant iframe

Per evitar l’inconvenient de la simplicitat de la barra d’eines, podem aprofitar que la majoria dels navegadors actuals (Firefox, Chrome, Edge, Safari) tenen un visor de fitxers PDF integrat (amb les funcions típiques de descarregar, ampliar, passar de pàgina o imprimir) i  podem inserir el PDF amb el shortcode de WordPress iframe. Per fer això només cal copiar el codi anterior i substituir la paraula pdf-embedder per iframe, i substituir el paràmetre url= per src=. L’inconvenient és que si es visita la pàgina des d’un navegador incompatible amb la lectura de fitxers PDF, l’usuari no veurà el document, ni tan sols un enllaç per a descàrrega.

Codi per inserir un PDF amb iframe
Vista del PDF des del visor inclòs en Firefox.

Enllaçar el PDF per a la seua descàrrega

Aquesta és la forma més compatible amb tota classe de dispositius, ja que només caldrà fer clic en l’enllaç i els navegadors amb visors compatibles mostraran el PDF, en canvi, els navegadors més antics descarregaran l’arxiu al disc del dispositiu per poder obrir-lo amb una altra aplicació. Cal conéixer l’URL del PDF (la qual podem obtenir visitant l’arxiu en la mediateca) i enllaçar-la a qualsevol part de l’entrada o pàgina. Podem enllaçar el PDF amb un clic a determinades paraules o amb un clic a una imatge predissenyada d’un botó de descàrrega.

Enllaçant un PDF

Probablement la millor opció siga una combinació d’aquest últim mètode (enllaçar el PDF) amb algun dels dos anteriors (inserir-lo).


Aquest article va ser publicat per primera vegada en el butlletí CvTIC núm. 24. Podeu explorar més butlletins en Aquesta pàgina.