I Jornada d’Intel·ligència Artificial en la Formació Professional

BANNER 1920x712 CA N

La intel·ligència artificial és una eina transversal a la disposició de les persones que produirà una transformació en les famílies professionals.

Des del CIDA i, en col·laboració amb la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital juntament amb el Servei de formació del professorat, hem organitzat aquesta “I jornada de la intel·ligència artificial en la formació professional” per a realitzar un acostament dels docents cap a aquesta tecnologia que cada vegada més està canviant el teixit productiu i tots els sectors professionals de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu principal de l'acció és introduir al coneixement i ús de la intel·ligència artificial per part de tots els docents de les diferents famílies professionals de la nostra FP valenciana. Aquests docents descobriran les capacitats que poden trobar en ella i traslladaran a l'alumnat la il·lusió i motivació per aplicar la IA en el seu sector professional.

La jornada serà una experiència d'aprenentatge basada en l'experimentació, es realitzarà online i comptarà amb la participació de ponents i empreses tecnològicament capdavanteres en la implementació i desenvolupament de la IA que intentaran traslladar al professorat la seua tremenda utilitat mitjançant tallers pràctics, així com exemples de casos d'ús en diverses àrees professionals.

Objectius

  • Despertar la motivació del docent de totes les famílies professionals per la intel·ligència artificial (IA).
  • Comprendre què fa a la IA ser tan potencialment transformadora.
  • Mostrar casos d'èxit/use en diferents famílies professionals.
  • Desenvolupar sessions pràctiques per a assentar les idees i possibilitar la creació de futurs projectes adequats a cada família professional.
  • Creació d'un clúster de projectes relacionats amb la IA multidisciplinària.

Contingut

  • La IA com a palanca transformadora de tots els sectors
  • El poder de la visió artificial en AWS
  • IA i deep learning: per on comence?
  • Casos d'utilització de la IA en l'empresa
  • Taller de classificació de vins segons la seua qualitat amb IA

Divendres 26 de març, 2021

"La IA com a palanca transformadora de tots els sectors"

El programari ha sigut una marea que ha transformat l'economia i innombrables indústries. La intel·ligència artificial és una tecnologia transversal que proporciona als ordenadors capacitats de predicció, percepció i rampell d'actuació que prometen ser un tsunami capaç d'arribar fins i tot als llocs on el programari convencional no ha sigut capaç d'arribar.

Eixiràs d'aquesta xarrada comprenent què fa a la intel·ligència artificial ser tan potencialment transformadora.

andres_torrubia_alpha_6

Andrés Torrubia és emprenedor en sèrie i cofundador de l'Institut d'Intel·ligència Artificial, Medbravo i Fixr. Ha guanyat diversos desafiaments d'intel·ligència artificial a nivell mundial, des de conducció autònoma a predicció de paràmetres de química quàntica. Pots seguir-ho en twitter @antor i el seu Podcast: Programari 2.0

Taller amb Amazon Rekognition: "El poder de la visió artificial en AWS"

La visió artificial permet a les màquines identificar persones, llocs i objectes en imatges amb una precisió equivalent o superior a la capacitat humana i amb major velocitat i eficiència. Aquesta tecnologia, que sovint es crea amb models d'aprenentatge profund, automatitza l'extracció, l'anàlisi, la classificació i la comprensió d'informació útil a partir d'una única imatge o d'una seqüència d'imatges. Les dades de les imatges poden presentar diferents formats, com a imatges aïllades, seqüències de vídeos, visualitzacions de diverses càmeres o dades amb tres dimensions.

Amb Amazon Rekognition és fàcil i ràpid afegir a les seues aplicacions funciones de classificació d'imatges i cerca visual basades en aprenentatge profund.

joan_bonilla_alpha_6

Joan Bonilla, arquitecte de solucions de sector públic a Ibèria per a Amazon Web Services. En AWS des de fa 1 any i apassionat desenvolupador de programari d'arquitectures escalables i distribuïdes. Ajudant els clients a adoptar el núvol en àrees com la intel·ligència artificial i machine learning i promovent sempre els 5 pilars d'una bona arquitectura en el núvol: excel·lència operacional, seguretat, resiliència, eficiència i optimització de costos

Taller: "IA i deep learning: per on comence?"

logocida

L'aprenentatge profund (deep learning) és una tècnica d'intel·ligència artificial inspirada en el funcionament del cervell que té aplicacions tan diverses com la visió artificial, el reconeixement de la parla, la biologia molecular o el disseny de fàrmacs. És el motor de tecnologies quotidianes com els assistents de veu i els traductors d'idiomes, i d'unes altres tan disruptives com la predicció del plegat de proteïnes.

Veurem quins recursos hi ha disponibles per a iniciar-se en l'aprenentatge profund i comprendrem com funciona a alt nivell aquesta tecnologia tan fascinant entrenant una xarxa neuronal per a un fi pràctic: crear orles de grups automàticament a partir fotos pujades a Aules pels alumnes.

javier_martin_alpha_6

Javier Martín és enginyer informàtic i professor d'Informàtica en l'IES nº1 Llibertes de Torrevieja. Actualment ocupa el posat núm. 220 en el rànquing mundial de competidors de Kaggle  i ha guanyat premis en competicions d'intel·ligència artificial i aprenentatge profund sobre diagnòstic radiològic, detecció de malalties en cultius i predicció de resultats acadèmics. Podeu seguir-li en @info_llibertas.

Dissabte 27 de març, 2021

"El valor de la IA"

Els professionals de l'educació afronten el repte d'integrar en el sistema educatiu les capacitats i beneficis que pot aportar una formació en cultura de la dada i intel·ligència artificial. En la sessió plantejarem com es pot generar interés cap a dos perfils diferents d'estudiants: aquells amb una vocació de carrera que pot convergir clarament amb formació específica i aquells que, triant altres rutes (p. ex. formació en turisme), poden aprofitar un coneixement de data i analítica que demandarà el mercat laboral per a qualsevol sector. Per a això, explicarem des de per què és important saber mostrar i interpretar les dades fins a com funcionen els algorismes de Spotify amb els gustos musicals de personatges de Joc de Trons (i perdre-li la “por” a aqueixa suposada complexitat de la IA)

Finalment, farem especial focus en l'especial importància d'atraure a perfils femenins en aquesta mena de formació per a impulsar la presència de gènere en un àmbit amb creixent impacte econòmic i en el mercat laboral.

mayte_hidalgo_alpha_6

Mayte Hidalgo és Mestra en Ciències per la Northwestern University i llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid.

Actualment és responsable d'Estratègia de IA i Ètica de IA en Everis, col·labora amb l'Institut d'Empresa com a professora del Programa Executiu de Big Data i Intel·ligència Artificial, on imparteix classes d'Ètica en IA i coaching a alumnes del programa executiu en els seus projectes finals. També és professora d'Human Machine Interaction en el Màster de IA i Aprenentatge Automàtic de la Universitat Alcalá de Henares.

"La Intel·ligència Artificial hui, realitats"

Casos d'ús reals d'aplicació de la intel·ligència artificial , i com estan transformant alguns processos tradicionals.

ibm-logo
alejandro_delgado_alpha_6

Alejandro Delgado Sánchez és responsable de l'estratègia tècnica i solucions basades en intel·ligència i artificial i computació en el núvol d'IBM per a clients de la indústria de les telecomunicacions. És membre del Consell Tècnic d'Experts d'IBM Espanya, Portugal, Grècia i Israel i Ambaixador tècnic de la Universitat Politècnica de Madrid en IBM.

"El valor de les imatges: el que la visió artificial pot aportar als processos de negoci"

AF_Minsait_LOG_RGB_POS_vertical

Descobreix com els últims avanços en intel·ligència artificial poden ajudar, a través de la utilització d'imatges, a evolucionar i automatitzar processos dels diferents mercats, fins ara exclusius de les persones.

alejandro_delgado

Alejandro Delgado Serrano és consultor en intel·ligència artificial en Minsait by Indra i apassionat per la noves tecnologies. Forma part des de fa cinc anys de l'equip de Visió Artificial en Minsait, ha sigut partícip del creixent impacte de les tecnologies d'intel·ligència artificial sobre les necessitats de negoci i dels clients per a l'automatització, monitoratge i especialització de processos fins fa poc temps impensables.

 

Taller: "Exemple d'aplicació del Machine Learning: Comprensió i entrenament d'un model per a classificar vins segons la seua qualitat"

La intel·ligència artificial és una eina que pot aplicar-se en diversos àmbits, des de la salut, a l'economia passant per l'electrònica o en el comerç, entre altres. Dins de la IA l'aprenentatge automàtic (machine learning) és el camp d'aplicació més comuna en el món laboral. Per aquesta raó en aquest taller es mostrarà un cas pràctic de classificació de vins. Mitjançant aquest exemple veurem com analitzar i entendre les dades que se'ns presenten, i el processament que necessiten, per a posteriorment entrenar un model d'aprenentatge automàtic. S'usarà tant un conjunt de dades idíl·liques, i un altre amb una problemàtica concreta, com és el cas de la falta de dades

eva_deltor_alpha_6

Eva Deltor estudia Enginyeria Electrònica Industrial en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es va iniciar en el món de la intel·ligència artificial en 2019. En paral·lel a la universitat treballa com data scientist per a l'empresa Connecthink en àrees com el machine learning, la visió artificial o el llenguatge natural.