Història de QuartellQuartell es situa en el sector central de la plana que conforma la Vall de Segó. Per tant, la superfície del territori és plana ocupant els conreus el 86.3 % del total del sòl; i la no productiva del 13,8 %. Les últimes estribacions de la Serra d’Espadà, envolten la vall que està la població, la qual desemboca, en un recorregut de 7 km, en la mar Mediterrània.

Malgrat trobar-se dintre del Terme General del Saguntum romà i d’haver-s’hi trobat dues inscripcions votives romanes la fundació del lloc és musulmana; la primera menció escrita que tenim es refereix a Quarcel i apareix al Llibre de Repartiment; entre 1248 i 1300.

En l’actualitat, Quartell compta aproximadament amb 1400 habitants.

L’economia del poble es basa fonamentalment en el cultiu de la taronja, encara que als últims anys està prenent força el sector industrial amb la incorporació de diverses empreses al seu polígon industrial.

Com a principals monuments trobem els següents:

  • Església de Santa Anna. De 1669. És la més antiga de la Vall però ha estat molt modificada per successives intervencions. En l’actualitat presenta una decoració típica del Barroc Valencià tardà. Segueix l’esquema de nau central de grans dimensions, coberta per una volta de canó els seus arcs fajons arrenquen de pilastres, que serveixen de separació a les capelles cobertes amb volta d’aresta.
  • Palau senyorial. Any 1741. Antic palau dels Comtes de Faura. La seva organització s’hereta dels palaus del gòtic valencià amb un pati central al voltant del com s’organitza tota l’edificació. La porta principal és de pedra i amb entrada suficient per als carruatges, sobre aquesta se situa el pis senyorial i finalment en "l’andana" se situava tota la collita recollida en els horts dels senyors per a la seva conservació, manteniment i sobretot per a magatzematge de la seda. En estat de ruïna.
  • Molí Nou o Doblons. Segle XVIII. Encara pot observar-s’hi part de la maquinària i la mola d’arròs que es conserva perfectament.
  • Safareig Municipal. Encara en ús.
  • L’Auditori. Reconstruït recentment és la seu de la Unión Musical de Quartell, la segona banda de música més antiga de la Comunitat Valenciana.