Polirítmia 2023 // Concerts i formació al voltant músiques i danses de la Mediterrània

INSCRIPCIONS

JORNADA 3 de juliol 

“Francisco Miralles, el ballarí de dansa tradicional valenciana que es va convertir en llegenda”, a càrrec de Rosario Rodríguez 

La conferència ressalta la figura del ballarí, mestre i coreògraf valencià Francisco Miralles Arnau, València-1871, París-1932, que va començar al món de la dansa tradicional valenciana i va tindre una brillant carrera internacional. A la Rússia imperial va ser conegut com El ballarí dels Tsars. 

“Dansa contemporània i folklore, una relació de present i futur”, a càrrec de Sara Esteller 

Durant aquesta xerrada es presentarà una tesi sobre la relació natural que hi ha entre la dansa contemporània i les músiques i balls d’arrel.  Una visió del conjunt sobre aquesta tendència a l’alça al nostre territori que porta molts anys de sana confluència en altres latituds.  arem un repàs pels noms dels coreògrafs i coreògrafes que treballen, més o menys circumstancialment, aquests maridatges, posant especial èmfasi en els artistes i exemples més propers. 

Concert didàctic: Ruben Alonso  

ANTROPOLOOPS // La remescla com a lloc de trobada. Sessió-xarrada sobre la manera de treball en Antropoloops.  

Antropoloops és un projecte artístic-educatiu que s’articula sobre la remescla de músiques tradicionals i la celebració de la diversitat cultural. En el concert didàctic s’explicaran els principis sobre els quals treballen i alguns dels últims projectes elaborats. D’altra banda, es tocaran algunes de les peces dels discos publicats, entre els quals està MixNostrum, una obra de remescla entorn del mediterrani. 

TALLERS 4, 5 i 6 de juliol 

Aula Magna: 

“El cicle de la vida, del bressol a la tomba, en el llegat sefardita”, a càrrec de la ponent Mara Aranda. 

Iniciació al corpus del cançoner sefardita, composat per coples, romanços i cantigues. Origen del gènere, difusió en el món panhispànic i pervivència en l’actualitat. Un repertori que enfonsa les seues arrels en el romancer vell espanyol i que, a la Diàspora, s’expandeix per diferents geografies donant lloc a una paleta de color d’infinits matisos però amb un substrat comú, quant al seu origen i els temes exposats en la part literària d’aquests. 

Aulari Seminaris:  

“Sonoritats Expandides. Una proposta Experimental d’exploració i creació digital aplicada als instruments tradicionals” a càrrec del ponent Adolf Murillo 

Aquesta proposta pretén plantejar un espai per l’experimentació sonora i artística aplicada als instruments tradicionals amb la finalitat de reflexionar sobre les possibilitats creatives en el camp de la creació musical amb l’objectiu, d’expandir la paleta sonora que és ofereixen els instruments tradicionals al aplicar processos de creació digital. 

Sala Matilde Salvador: 

“Cançons de noces, migració, lament i coratge en la interpretació de música tradicional kurda anatolia” a càrrec del ponent Ali Doğan 

Anatolia, la mare de les melodies. Mesopotàmia, la mare de les cultures. La música és de gran importància per als kurds. En un no-estat, la llengua i la literatura del qual estan suprimides, tot es canta per a ser recordat i salvat. Al llarg d’aquest taller aprendrem a interpretar diverses peces de 4 regions kurdes diferents de Anatolia: Serhad, Dersim, Boten i Hekari-Colemerg.