La revista de l’Ausiàs
La-revista-de-lAusias🌍 Menys plàstic, més drets

Amb una bossa de paper a gran escala, l’alumnat de 3r d’ESO alça la veu pel dret a un medi ambient saludable 🌱
Una acció artística dins del projecte #ValorsEnValor, que combina creativitat i consciència social.
♻️Xicotes gestos, grans missatges.
#EducacióAmbValors #DretAMediAmbient #ArtISostenibilitat #ESO #ValorsEnValor
Navegant per l’Art

Navegant per l’Art és la fusió de diferents obres artístiques que han ajudat a definir l’art de la història contemporània. La nit estrellada de Vicent Van Gogh, El fill de l’home de René Magritte, La Gran Ona de Kanagawa – Katsushika Hokusai i el Petit Príncep.
Un disseny i una creació feta pel grup de Projectes Artístic de 1BAA dins del Projecte d’Innovació Educativa Valors en valor. El mural té unes dimensions de 900 x 350 cm.
Remodelant el Barri Santa Félix
Dins del Projecte d’innovació educativa Valors en valor, l’alumnat de 3 ESO B va emprendre la tasca d’estudiar i analitzar l’habitabilitat del barri Santa Félix. Aquest projecte té la seua justificació en l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans on es proclama el dret a un habitatge digne.
El projecte, que es mostra, correspon als habitatges compresos entre els carrers Masia de la Cova, Santa Teresa de Jesús, José Casanova i Fermín Vila on es proposa una millora de l’habitabilitat i l’entorn urbà més pròxim.
Remodelacio-barri-Santa-Felix.-LINXI-SHERE-NATALIAMural “En cada dona palestina viu un món sencer”. La Nena Wapa

El passat 21 de maig ens va visitar La Nena Wapa per a realitzar un projecte en col·laboració amb UNRWA, ONG pro Palestina vinculada a l’ONU.
Este projecte va combinar diversos àmbits:
- Treball en projectes artístics, des de la fase d’ideació al producte final.
- Aprenentatge de la tècnica de la pintura mural, stencils i sprays.
- Coneixement del context del Street Art a la Comunitat Valenciana.
- Mostra del treball de La Nena Wapa i es va interactuar amb referents de dones grafiteres.
- Debat sobre valors democràtics i drets humans i es va parlar del conflicte palestí-israelià educant amb projectes i d’una forma amena i accessible per a tots.
- Posada en valor l’educació i el foment de la lectura.
Drets a gran escala
Els alumnes i alumnas de 3r A i 3r C han realitzat una interpretació dels quadres “El Guernica” de Pablo Picasso i “La migdiada” de Van Gogh, els dos relacionats amb dos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.
“Valors en Valor”: Art, Educació i Drets Humans a l’ESO
Dins del marc del Programa d’Innovació i Investigació Educativa “Valors en Valor”, l’alumnat de 3r d’ESO, a través de l’assignatura de Taller d’Aprofundiment, ha realitzat un treball interdisciplinari que uneix les arts plàstiques, la geometria i la reflexió sobre els Drets Humans.
Este projecte ha girat entorn del concepte de proporció i volum a gran escala, mitjançant la creació d’objectes quotidians de grans dimensions amb una forta càrrega simbòlica. Cada objecte ha estat vinculat a un dret fonamental:
📏 Estoig, compàs… = dret a l’educació
🎨 Pinzell i retolador = dret a l’expressió i la creativitat
🎧 Auriculars i altaveu = dret a la comunicació i informació
🌈 Caixa de colors = dret a la diversitat
💨 Perfum = dret a la identitat
🏘️ Claus = dret a un habitatge digne
A més, l’exposició inclou un llibre simbòlic que representa diversos drets i una sèrie de caixes amb sang fictícia que acompanyen notícies reals, posant de manifest la vulneració d’aquests drets arreu del món.
Paral·lelament, l’alumnat de 2n d’ESO ha treballat la interpretació de dues obres d’art significatives: La lectura de Fernand Léger i Massacre en Corea de Pablo Picasso, aprofundint en la lectura crítica de les imatges i el seu poder per denunciar injustícies.
Este projecte és un clar exemple de com l’educació artística pot esdevenir una eina de transformació social, promovent valors com la justícia, la llibertat i la igualtat.
INS-Drets-a-gran-escala-Copia-6Els drets humans i l’art
PIIE – Arbre de la vida
En aquest projecte, realitzat per l’alumnat de l’assignatura de Projectes Artístics de Primer de Batxillerat d’Arts, fem una interpretació d’una realitat que podríem viure comparada amb la realitat que vivim. Els drets que haurien de respectar-se i allò que podríem aconseguir.
El projecte està compost de dues parts. En aquesta segona part, podem veure representat en l’exposició el dret en la vida, a la llibertat d’expressió, a la protecció, a l’abundància, a la llibertat, a la pau i a la sacietat.
El monument final evoca un ambient orgànic i natural, muntat amb cordes, heura, paper, pedres i aigua.



Nit d’ànimes
El 29 i 30 octubre de 2024, dins del Pla de Transició, s’havia acordat la visita de l’alumnat de sisé de Primària dels col·legis adscrits a l’institut, el CEIP JOAN FUSTER i el CEIP BENJAMÍN BENLLOCH. L’alumnat de 4ESO que cursa Expressió Artística va treballar per a crear una representació sobre Nit d’Ànimes.
Només va poder atendre’s la visita del dia 29.
Monstres de la nostra societat
El dia 10 de desembre es commemora l’adopció per Nacions Unides a París en 1948 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta declaració arreplega en els seus 30 articles els drets humans considerats bàsics i inviolables.
El nostre centre, vol commemorar eixa data, i per a això, ha elaborat un mural amb el títol MONSTRES DE LA NOSTRA SOCIETAT, on es posa en evidència la violació d’alguns dels drets humans arreplegats en la Declaració. El mural, a través de la interpretació de l’alumnat d’1 de batxillerat d’Art, exhibeix la FAM, la SEQUERA, la GUERRA, la MORT, la VIOLÈNCIA PSICOLÒGICA, la TORTURA, l’ABANDÓ i l’ESCLAVITUD.









Nit d’ànimes a Gaza
L’alumnat de 1r de Batxillerat d’Arts ha desenvolupat un treball profund i compromès d’aproximació al retrat en l’assignatura de Dibuix Artístic I, utilitzant tècniques seques per expressar, a través de l’art, la seva reflexió sobre la vulneració dels drets humans en el conflicte de Gaza.
Este projecte forma part del marc del Projecte d’Innovació i Investigació Educativa del centre, i se centra en la denúncia visual de la transgressió dels articles 3, 5 i 10 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que fan referència al dret a la vida, a la integritat física i moral i a un judici just.
Mitjançant l’art com a eina de pensament crític i expressió emocional, l’alumnat ha pogut connectar amb la realitat social i desenvolupar una mirada empàtica i reflexiva davant dels conflictes contemporanis. El resultat és una sèrie d’obres colpidores que interpel·len l’espectador i el conviden a prendre consciència.
Aquest treball és una mostra del compromís de l’ensenyament artístic amb la formació integral, la cultura de pau i la defensa dels drets fonamentals.




Projecte “Tirar una mà” – Dibuix Artístic I
L’alumnat de 1r de Batxillerat d’Arts ha desenvolupat el projecte “Tirar una mà” dins de l’assignatura de Dibuix Artístic I, en el marc del Projecte d’Innovació i Investigació Educativa del centre. Aquesta proposta artística utilitza la llengua de signes per representar els noms de les localitats afectades per la DANA, posant en valor la força simbòlica i expressiva de les mans.
Amb aquest treball, es vol fer un homenatge a totes aquelles mans anònimes i silencioses que han contribuït, de forma solidària i desinteressada, a les tasques de reconstrucció i suport comunitari després del desastre. A través del dibuix i les tècniques seques, l’alumnat aprofundeix en la representació del gest i el simbolisme de les mans com a eina de comunicació, ajuda i resistència.
A més, el projecte convida a la reflexió sobre el dret a un nivell de vida adequat recollit a l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans. El canvi climàtic, les catàstrofes naturals, els conflictes bèl·lics i la gentrificació són fenòmens globals que posen en perill aquest dret fonamental, especialment per a les poblacions més vulnerables. Així mateix, el paper dels mercats immobiliaris i la manca d’accés a l’habitatge digne constitueixen una amenaça creixent per a l’equitat social.
“Tirar una mà” és una proposta artística i pedagògica que combina la formació tècnica en el cos humà i dibuix amb una mirada crítica i compromesa amb els drets humans i la justícia climàtica.








Projecte 8M Tertúlies literàries COLLIGE VIRGO ROSAS
A partir del tòpic collige virgo rosas, que incita a les dones a gaudir de la seua bellesa, sorgix una idea alternativa: i si gaudim també de la nostra llibertat de pensament?
A la Biblioteca del centre es van organitzar durant els patis de la setmana del 8M unes tertúlies sobre textos feministes i poetes dones.
Al mateix temps que s’oferia la possibilitat d’elaborar manualment roses de paper amb missatges empoderadors.





Quadres teatralitzats
En aquest projecte, l’alumnat, a partir de la selecció d’un article de la DDHH, fa una cerca d’obres plàstiques que representen l’article o la seua denúncia. A partir d’ací, van crear una representació teatralitzada de la preqüela del quadre.
Obres representades:
- La mort de Sòcrates, Jacques-Louis David, 1787
- Mobile Lovers, Bansky, 2014
- Monument al soviètic, Musa Dzhalil, 1952
- La llibertat guiant al poble, Eugène Delacroix, 1830
Interpretació del quadre “Suite instruments de tortura”
Durant els mesos de novembre i desembre, el grup 3er ESO B de l’IES AUSIÀS MARCH de Manises, ha fet una interpretació sobre el quadre “Suite instruments de tortura” de Joan Ponç de 1956.
Va ser un treball grupal sobre el projecte d’innovació educativa del centre “Valors en valor” on es treballa la Declaració Universal del Drets Humans.
Pot la humanitat superar les guerres?
El passat dimarts 15 d’abril, dintre de les jornades de divulgació científica i cultural, es va celebrar un debat per equips sobre el tema « Pot la humanitat superar les guerres ?
El debat, organitzat pel Departament de Filosofia, va enfrontar dos equips d’alumnes de 1r de Batxillerat, amb l’estructura clàssica d’un torneig de debat, amb quatre rols : un/a presentador/a, un/a argumentador /a, un/a refutador/a i un conclusor/a.
Els arguments partien del treball sobre filosofia política al voltant del contractualisme , però connectats amb la realitat geopolitica actual.
Al final del debat, el públic (format per alumnat de 4t ESO i 1r Batxillerat) va poder formular preguntes i intervencions.
Com van assenyalar els participants, la premissa per superar les guerres algun dia és la reflexió, el debat raonable i la recerca d’enteniment. Eixe és el propòsit d’un debat com aquest, tan complexe com apassionant.
