LI HEM REGALAT UNA NAS AL NOSTRE CLÚSTER

Continuem avançant en el nostre projecte educatiu de crear un clúster amb els alumnes de primer de grau superior d’Administració de Sistemes Microinformàtics i Xarxes.
Recentment hem afegit i configurat una unitat d’emmagatzematge en xarxa (NAS). Què és una NAS? Bàsicament és un dispositiu d’emmagatzematge en xarxa que conté en el nostre cas 4 discos durs de 250GB, en configuració RAID 5.

 

Què és un RAID 5? És un sistema de redundància de dades, si un disc es desbarata, ni es perd informació, ni deixa de funcionar. A més de cara a l’usuari es veu com si només hi haguera un únic disc que és quasi la suma de la capacitat dels 4 discos. Aquests discos durs estan connectats a través de la xarxa amb el nostre clúster.

 

Quina és la finalitat afegir el NAS al clúster? Amb aquest pas es completa la construcció del clúster, ja que ara els ordinadors simplement tenen la capacitat de procés i tota la informació està en el NAS. Amb això podem fer Alta Disponibilitat.

 

Que significa això d’alta Disponibilitat? En tindre la informació centralitzada en el NAS i qualsevol dels nostres ordinadors pot accedir a ella, això permet que si un ordinador es desbarata o apaga un altre ordinador del clúster assumeix la càrrega de treball i de cara a l’usuari tot segueix igual.